Прокуратурата проверява опасни отпадъци край Гълъбово (обновена)

Илюстративна снимка: Pexels от Pixabay

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала на 14 януари този година досъдебно производство по повод открити отпадъци с неясно съдържание на площадка „Брикетопроизводство“ в землището на Гълъбовското село Обручище, пише в прессъобщение на прокуратурата.

Площадката е собственост на „Брикел“ ЕАД – дружеството на Христо Ковачки, но е отдадена под наем на фирмата „Траш Юнивърс“ ЕООД. На 27 март миналата година тя е получила от РИОСВ – Стара Загора регистрация за третиране и оползотворяване на 1.6 млн. тона неопасни отпадъци. Видът и произходът им ще бъде установен след назначени експертизи на пробите, които са взети днес, съобщи пред сайта ни Надежда Белчева-говорител на старозагорската районна прокуратура, която след закриването на прокуратурите в Раднево и Гълъбово ще разследва престъпленията и на територията на двете общини. 

Досъдебното производство е образувано след получен сигнал и е по чл. 353б. от Наказателния Кодекс за търсене на отговорност от лица, които управляват отпадъци не по установения ред и с това създават опасност за живота или здравето на хората или причиняват немаловажни вреди за околната среда. Огледът на местопроизшествието е станал в присъствието на Дичо Атанасов и Гриша Мавров – окръжният и районният прокурор на Стара Загора. Потърсен за коментар Дичо Атанасов ни отпрати към Районната прокуратура, която наблюдава производството. Но и оттам информацията, която получихме е оскъдна. На този етап на практика в прокуратурата не знаят почти нищо за намерените количества отпадъци или поне така твърдят.

Всъщност в разпространеното прессъобщение от Районната прокуратура в Стара Загора няма никаква новина. Защото още миналата година бившият главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в „Брикел“ след публикация в сайта „За истината“, която разкри споразумение с тайни клаузи за изгаряне на отпадъци в централата на Христо Ковачки, подписан между дружеството му и община Гълъбово за не по-малко от 500 хиляди тона годишно.

По повод започналата тогава прокурорска проверка от РИОСВ – Стара Загора ни отказаха информация дали са позволили експериментално изгаряне на отпадъци в „Брикел“, а централата бе затворена принудително. На организираната по искане на гражданите на Гълъбово среща в общината с управителя на „Брикел“, инженер Яни Павлов призна, че в рамките на един месец са изгорили 170 хиляди това отпадъци от вида RDF и никакви други.

По повод започналата проверка на 85 –те декара площадка на дружеството, инженер Павлов съобщи днес пред „За истината“, че тя е отдадена под наем за две години на фирмата „Траш юнивърс“ ЕООД, но няма никаква информация затова какъв вид отпадъци и какво количество се съхраняват там. И потвърди, че след отнемането на разрешителното им за експериментално изгаряне на отпадъци през септември 2019 година досега, в котлите на „Брикел“ такива повече не са изгаряни. Разбира се, това е честната дума на директора, каква е истината трябва да установи проверката, ако тя наистина има това за цел.

Досъдебното производство трябва да установи и дали „Траш юнивърс“ е изгаряла в „Брикел“ само раздробяеми запалими отпадъци (RDF) или още 200 хиляди тона пластмаса и каучук, каквито са посочени в разрешителното на старозагорската екоинспекция, за които котлите на остарялата централа на Ковачки в Гълъбово не са пригодени.

Срокът на досъдебното производство е два месеца, време достатъчно да се установят много факти, свързани не само с дейността на фирмата „Траш юнивърс“, но и с доставката на отпадъци от Италия, връзката между търговски фирми и държавни институции, заобикалянето и нарушаването на закона и на Европейския регламент за транспорт на отпадъци и най-вече на размерите на печалбата, реализирана за сметка на здравето на хората от региона. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам