За проекта

През 2016 г. неправителствената организация IREX публикува доклад, в който бе отразена тревожна тенденция:

„Проправителствените пропагандисти водят интензивна кампания срещу политици, журналисти и медии, които не следват официалната линия, пише в него. България също се втурна в бойните полета на хибридната война (…) белязана от масирани руски инвестиции и подкрепа за антизападна и антидемократична пропаганда … „

Проучване на Асоциацията на европейските журналисти – България систематизира основните характеристики на непрекъснато влошаващата се медийна среда в страната в четири точки:

– Монополизиране на медийния сектор и сливане на политическите и икономически интереси;

– Липса на прозрачност за собствеността на медиите;

– Занижаване на професионалната квалификация на журналистите;

– Превърнатото в практика оклеветяване на журналисти като начин за саморазправа с тях.

Що се отнася до състоянието на регионалните медии, допитване на АЕЖ показва, че 81% от журналистите, участвали в него са декларирали, че са били обект на цензура. Не е изненадваща и констатацията, че натискът върху редакционните екипи на регионалните медии е огромен. Той е упражняван както от местния бизнес, така и от политици, от рекламодатели, от държавни или общински институции.

Рутинна стана практиката на регионалните медии да се предлагат щедри „рекламни договори“, прикриващи сделки за продажба на редакционна автономност и съдържание. Така с малки изключения, регионалните медии все по-рядко успяват да изпълнят мисията си на гарант за прозрачността в отношенията между гражданите и местните власти. Това става особено видимо в периодите на предизборни кампании, когато се оспорва контролът върху значителни по обем публични ресурси .

За това проектът „За истината“ има ясна цел: Да подкрепи създаването на мрежа от разследващи журналисти в страната, които да публикува своите разследвания в независима онлайн платформа. Във фокуса на публикациите ще стоят проблемите на икономиката, политиката, здравеопазването, образованието, изкуствата и културата. Разследванията ще хвърлят светлина върху случаи на лошо управление, корупция и злоупотреба с власт, които спъват частната инициатива. Но ще разказваме и историите на успеха. Ще откриваме личностите със знак „+“, успелите българи, които имат енергията и волята да вървят напред.

В рамките на проекта „За истината“ ще бъдат организирани и обучения за разследващи журналисти от страната.