BG | EN

Асоциация подкрепи журналистите от Казанлък

Асоциацията на европейските журналисти – България се солидаризира с журналистите от Казанлък, които бяха обвинени от председателя на Общинския съвет Николай Златанов, че рушат доброто име на града, като огласяват съществуващите проблеми в общината.

„Неприемливо е журналистите да бъдат обиждани единствено защото и точно защото си вършат работата, пише в становище на асоциацията, огласено днес. И местните власти, и журналистите би трябвало да служат на обществения интерес, а този интерес изисква проблемите да бъдат разкривани и решавани, а не неглижирани“.

Според Асоциацията на европейските журналисти – България основна роля на медиите е да насочват вниманието към нерешени въпроси и търсят отговорност от институциите, придържайки се към законите и Етичния кодекс на българските медии. Това изключва дискриминационна реторика, език на омразата и насаждане на междуетническо противопоставяне.

„Всяка атака на властта срещу журналисти трябва да бъде възприета като опит за ограничаване на свободата на словото и цензура“, се казва още в становището.

Преди два дни председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов обвини журналисти, че са се продали „за няколко сребърника“, като дават гласност на масовото сбиване на централния площад в града на 17 септември. Обвинени бяха както местните, така и националните медии.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините