BG | EN

Кореспондентът на „За истината“ Мариета Димитрова е наградена в конкурса за чиста журналистика „Web Report“

Мариета Димитрова

Кореспондентът на „За истината“ Мариета Димитрова спечели първа награда в категорията „Икономика“ на конкурса за чиста журналистика „Web Repоrt“. Мариета е отличена за разследването си „Благоевград светна на тъмно“. В него тя прави разкрития за драстични нарушения, както на процедурата за възлагане на дейности и по изграждането на ново, енергоспестяващо осветление в Благоевград, така и на правилата за разплащане с изпълнителя.

Първоначалната стойност на договора с изпълнителя от декември 2015г. е бил малко над 1.8 млн лв. с ДДС. Година и половина по-късно се оказа, че са възникнали „непредвидени разходи“ и има нужда от допълнително финансиране в размер на над 433 хил. лв. с ДДС за изграждането на системата. Сумата за доплащането е била осигурена чрез промяна в размера на вече взетия дълг. Така цената на проекта достига близо 2.3 млн. лв. с ДДС. А това автоматично поставя под въпрос изпълнението на критерия за най-ниска цена при избора на победител в търга за възлагане на обществената поръчка.

Седмицата е изключително успешна за Мариета, тъй като вчера тя беше отличена за друго свое разследване и в конкурса на фондация „Радостина Константинова“. В конкуренция с над двадесет номинации тя бе сред наградените заради публикацията си, в резултат на която един от заместник – кметовете на Благоевград се прости с позицията си.

Мариета Димитрова е собственик и главен редактор на сайта „Благоевград нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините