BG | EN

Семейство заведе иск срещу бургаска болница за смъртта на детето си през 2012 г.

Снимката е илюстративна
Източник: pixabay.com

Граждански иск срещу бургаската болница „Д-р Маджуров” заведе българско семейство, живеещо в Швейцария, заради смъртта на малкото си дете. Според семейството има неизяснени обстоятелства относно документацията и лечението на сина им.

„Случаят е от 2012 г. Притеснения по случая нямам, понеже сме направили и невъзможното за лечението на детето, включително и консултация с една от топреанимациите на Военно медицинска академия“ Това каза директорът на лечебното заведение д-р Александър Маджуров в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в Бургас.

Според него случаят е бил неспасяем. „Направиха се много неща, целият престой на детето в нашата болница беше 12 часа. Детето е с генетично заболяване, с допълнителни заболявания и с мозъчни увреждания. Нямаше как да помогнем“, каза още Маджуров.

Той обясни, че това е единственият подобен случай в лечебното заведение, откакто е съзадаено и открито детското отделение. По думите му за 6 години оттам са преминали около 5 хил. деца на болнично лечение, а над 30 хил. през консултативните кабинети.

„Моето убеждение е, че където и да беше прието детето, нямаше да бъде по-различен изходът. То е прието в интензивна стая в детското отделение, където има всички условия за мониторинг. Постъпило е в 00.10 ч., а в 8 ч. е свалено в реанимацията, след като се видя, че не се подобрява. Детето на два пъти изпадна в асистулия, два пъти успяхме да възстановим сърдечна дейност, но на третия не успяхме“, обясни д-р Маджуров.

Той допълни, че според становището на прокуратурата от преди пет години, не са допуснати грешки от страна на лечебното заведение. Поради тази причина и наказателното производство е било прекратено.

„Доколкото разбирам сега са го възобновили наново и искат нова съдебно-медицинска експертиза. Според първата няма нито лекарски, нито организационни грешки“, поясни д-р Маджуров.

Гражданското дело, заведено срещу лечебното заведение, започна вчера в Бургаския окръжен съд. По искане от страна на родителите, то се гледа при закрити врати.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините