BG | EN

След БСП и патриотите „Съюз за Пловдив“ също се обяви против проектобюджета за 2018 г.

Дани Каназирева (в дясно на снимката) и ръководството на коалиция „Съюз за Пловдив“
Снимка: „Под тепето“

След като БСП и Обединените патриоти вече обявиха, че няма да подкрепят Проектобюджета на града за 2018 г. по време на утрешната сесия на Общинския съвет, днес от коалицията „Съюз за Пловдив” също се обявиха против него, тъй като в него не са били отразени техните предложения.

Още в края на м.г. съветниците внесоха за разглеждане няколко идеи, които да бъдат включени в бъдещия бюджет. „Това не е ултиматум, а нашата принципна позиция – ние представляваме интересите на много от гражданите на Пловдив и по тази причина очакваме и управляващите да уважават мнението на хората“, каза председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Според нея предложенията за промени в капиталовата програма над 20 проекта са отдавна чакани от гражданите. „Те са подготвени от експерти, конкретни и разумни са и не изискват прекалено много средства на фона на целия бюджет от 320 млн. лв., от които за капиталовата програма са планирани 60 млн. лв.“, каза още Каназирева.

Предложенията, направени от „Съюз за Пловдив“ включват осигуряване на финансиране за проектирането на бул. „Марица – север“, изграждането на първия етап от продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, и санирането на детска градина „Еделвайс“ в кв. „Тракия“, припомня сайтът „Под тепето“. Останалите проекти, за които от местната коалиция настояват да станат част от капиталовата програма на Пловдив са ремонтите на няколко улици и тротоари в различни квартали на града, рехабилитацията на подлезите на бул. „Кн. Мария Луиза“, обновяването на детски площадки, изграждането на нови паркоместа и въвеждането на видеонаблюдение в най-рисковите зони на града.

„В проекта на бюджета не е включен нито един от посочените от нас обекти, обясни Дани Каназирева. Ако на сесията утре нашите предложения не получат финансиране, това ще бъде знак за непризнаване и незачитане на проблемите на пловдивчани”.

Съветничката очаква част от изготвената капиталова програма да не бъде изпълнена, както се случва през последните години. Според нея причината е винаги една и съща – средствата за големи обекти се планират, без да има проект и избрани изпълнители. Такива са случаите с ремонта на кино „Космос“, за който в проектобюджета са заложени 1 млн. лв., проектът на стойност 1,7 млн. лв. за преустройството на магазин „Снежанка“ в художествена галерия , реконструкцията на Голямоконарско шосе с планираните с планираните общо 10 млн. лв. за 2018 и 2019 г.

„Това са много важни обекти, но администрацията няма готовност за тях, каза Каназирева. Помним как всяка година в бюджета фигурира подлез „Модър – Царевец“, но изграждането му не е започнало и до този момент“.
Приходната част на проектобюджета също бе критикувана от „Съюз за Пловдив“. Според членовете му планът на приходите от местните данъци за 2018 г. е завишен с 40 % в сравнение с миналата година. „Това са 30 – 40 млн. лв. в повече, които няма откъде да дойдат при положение, че няма завишение на данъците, обясниха от коалицията. Според Каназирева „кухите приходи означават и кухи разходи“, коментира Дани Каназирева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините