BG | EN

Граждани на Шумен готвят протест срещу новите цени на водата

Снимката е илюстративна. Снимка: pixaby.com

Граждани на Шумен вече спечелиха дела в съда за намаление на месечните сметки заради негодната за пиене вода, която тече понякога със седмици от чешмите в Шумен.

През последния ден на януари, на сесия на Общински съвет – Шумен, ще се коментира увеличението на цената на водата, което е влязло в сила от 1 януари 2019 г., съобщи регионалното издание „Радиан“ . Председателите на групи в шуменския общински съвет са решили да се свика общо събрание на ВиК – Шумен на 6 февруари и на него общината ще предложи да се запази досегашната цена на водата от 3,30 лв. за кубик, пояснява изданието.

Според „Радиан“, искането на шуменци за задържане цената на водата на миналогодишните нива, няма да бъде подкрепено от МРРБ. Това е станало ясно от изявление на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова по време на парламентарния контрол в края на седмицата. Министър Аврамова отговорила в петък на актуален въпрос от народния представител Иван Иванов относно поскъпването на водата в Шумен и позицията на МРРБ за предстоящото общо събрание на ВиК – Шумен. На него по предложение на кмета на Шумен Любомир Христов ще бъде поискано да се запази миналогодишната, по-ниска цена на водата.  Решението обаче зависи от регионалното министерство, което държи 51 % във ВиК – Шумен, пояснява „Радиан“.

В своето питане депутатът Иван Иванов посочва, че от 1 януари 2019 г. жителите на Шумен ще плащат по 3,40 лв. за кубик вода, което я прави най-скъпата вода в България, въпреки че е с лошо качество и даже не е питейна.  Народният представител пита с какви мотиви ВиК – Шумен е поискало повишаването на цената и кой в крайна сметка носи отговорност за поскъпването – дали това е управителят на дружеството, дали са общинските съветници и кметовете, които са одобрили бизнес плана на ВиК или е МРРБ, като мажоритарен собственик на дружеството.

В отговора си министър Петя Аврамова посочва, че отговорността за цената на ВиК услугите се носи от ВиК-операторите и от КЕВР.  МРРБ провежда политиките в отрасъла, но ценообразуването е от компетенциите на ВиК операторите и на КЕВР, изтъква регионалният министър.  Петя Аврамова припомня, че на 25 септември 2017 г. КЕВР е одобрила бизнес план на ВиК – Шумен и съответно цените на услугите за периода 2018 – 2021 г.  В края на 2018 г. КЕВР е приела окончателно решение за изменение на цените на ВиК-услугите за 2019 г. за всички оператори, като те са в сила от 1 януари, заявява регионалният министър.

Петя Аврамова посочва още, че в инвестиционната програма на ВиК – Шумен са заложени инвестиции в размер на 3, 230 милиона лева, като тези средства се осигуряват чрез цената на ВиК-услугите. „В допълнение на предвидените инвестиции в бизнес плана отбелязвам, че ВиК – Шумен поема ангажимент за изпълнение на проект за доизграждане на ВиК системите, включително пречиствателна станция за питейни води в Шумен на стойност 134,5 млн. лв., който ще се финансира от фондовете на Европейския съюз чрез ОП „Околна среда“, като съфинансирането трябва да се осигури от ВиК оператора“, заяви още регионалният министър и подчертава: Няма как тези инвестиции и съфинансирането от ВиК-оператора да не се отрази на цената на питейната вода!

Народният представител Иван Иванов изтъква по този повод, че ВиК – Шумен изобщо не е осъществило планираните инвестиции, въпреки поскъпването на водата. „ВиК дружеството постепенно фалира. На практика то е в неплатежоспособност, то е почти в несъстоятелност, то е декапитализирано. Моля да проверите тази информация, защото тук с Вашия предшественик много сме си говорили на тази тема и той не го е отричал. ВиК дружеството на практика е във фалит“, посочва депутатът и отново пита дали МРРБ ще подкрепи исканото намаляване на цената на водата в Шумен.

Ето какво отговаря министър Аврамова: „Дебатът около цената на водата във ВиК – Шумен и във всички ВиК дружества се върти в един омагьосан кръг. Първо, Вие искате да има качество на предлаганата услуга за всички, които са към ВиК – Шумен. Това го искаме и ние. За да има качество на предлаганата услуга, трябва да има изградени съоръжения, които да го осигуряват – трябва да има пречиствателна станция, трябва да има добра водопроводна и канализационна мрежа. За да има такава, трябва да се осигурят средства. За да се осигурят средства, те няма откъде да дойдат, освен това да бъде калкулирано в цената на водата. Тези инвестиции трябва да бъдат направени… За да може ВиК – Шумен да осигури средства за инвестиране във ВиК мрежата, за да осигури средства за съфинансиране, трябва да ги вземе отнякъде“.

Министър Аврамова обяснява, че се водят разговори със социалното министерство за подпомагане на най-бедните граждани. „Отворени сме за такъв диалог, но всъщност всички трябва да се съгласим, че ако искаме по-добро качество на услугата, трябва да инвестираме. За да инвестираме, в бюджета на ВиК трябва да ги има тези средства, за да може това ВиК, независимо от неговия директор, да има средства, с които да оперира и да извършва тези инвестиции“, коментира регионалният министър.

От това става ясно, че МРРБ няма да подкрепи искането за поевтиняване на водата в Шумен. И сметките ще пристигат с одобрената от началото на годината цена от 3,40 лв. за кубик, посоча шуменското издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините