BG | EN

Мътната вода да се плаща на половин цена, реши Шуменският окръжен съд

Владимир Герчев
Снимка: radian.bg

Мътната вода от чешмите в Шумен трябва да се плаща на половин цена, постанови Окръжният съд в града, който се произнесе по жалба на главния инспектор от Комисията за защита на потребителите (КЗП) Владимир Герчев срещу негодната вода, доставяна от ВиК – Шумен.

По информация на регионалното издание „Радиан“, Герчев е отказал да плати на водното дружество за периода от декември 2015 г. до март 2016 г., когато питейната вода в Шумен отново е била с повишена мътност и е обявена от здравните служби за негодна за консумация. На това основание главният инспектор на КЗП пуснал жалба до ВиК и поискал да му преизчислят сметката, която за целия период е била 95 лв., при цена на водата по това време 2,64 лв. за кубик. Вместо това от водното дружество го дали на съд и си поискали сумата заедно с лихва от 18 лв.

Герчев се защитавал сам и спечелил и пред Районен, и пред Окръжен съд. На първа инстанция магистратите изцяло отхвърлили иска на ВиК – Шумен и освободили Герчев от плащане за 4 месеца. След жалба на водното дружество, Окръжният съд постановил, че за мътната вода потребителят дължи половината от цената.

Магистратите признават правата на потребителя и постановяват, че ВиК- Шумен не е спазило законното си задължение да доставя качествена питейна вода. Макар че е нарушен само един от нормативните показатели – този за мътност на водата, това прави стоката негодна в някаква степен за нейното предназначение, пише в мотивите на съда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въз основа на това съдебно решение всички потребители могат да изискват намаление на сметките си с 50 процента за времето, когато водата е с повишена мътност, коментира пред „Радиан“ Владимир Герчев.

В момента водата в Шумен отново е мътна и вече близо два месеца здравните служби официално декларират, че е негодна за консумация. Въпреки това в момента ВиК фактурира водата по 3,22 лв. за кубик.

Владимир Герчев съветва хората, които искат да оспорват цената, да платят 50 % от сметките си и да си запазят платежния документ, а след това заедно с него да пуснат искане към ВиК за преизчисляване на задълженията. Той подчертава, че задължително трябва да има някакво плащане към водното дружество, защото в противен случай ВиК може да заведе дело. Въз основа на постановеното от Окръжния съд решение обаче всеки потребител може да поиска намаление на сметките си на половина заради мътната вода, като цитира номера на делото, обяснява още Герчев.

Подобно дело срещу ВиК-Шумен беше водено и спечелено от потребителя и през 2016 година.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините