BG | EN

Прокуратурата не намери данни за престъпление в пътуването на 28 севлиевски общинари до Френската Ривиера

Обща снимка на севлиевската делегация пред обществена сграда в Рокбрюн-Кап Мартен
Снимка: Община Севлиево

Окръжна прокуратура Габрово не е открила данни за престъпление и е постановила отказ да образува наказателно производство срещу общински съветници и служители на Община Севлиево за пътуването им до Френската Ривиера през април т.г., съобщи говорителят на прокуратурата Людмила Рачева.

Проверката по законността на пътуването бе възложена на МВР Габрово от Окръжна прокуратура Габрово, която се самосезира по медийни публикации. Проверяващите трябваше да установи налице ли е злоупотреба със служебно положение от общински съветници и служители на Община Севлиево, командировани през пролетта до Ница, Франция, в четири последователни дни, два от които бяха събота и неделя.

Решението за пътуването е взето от колективен орган, пише в мотивите на прокурора – заседание от 19 февруари т.г., на което са присъствали председателите на постоянните комисии и на групите съветници, представени в общинския съвет. От заседанието има протокол, от който става ясно, че след гласуване, е взето решение да се обменят добри практики в Ница, Франция. Със същото решение съветниците са задължили кмета на Севлиево и председателя на общинския съвет да обезпечат визитата до Франция. Въз основа на това решение и на основание Наредбата за командировките и специализациите в чужбина кметът е издал заповедите за командировка на участвалите в делегацията.

Кметът е бил длъжен да изпълни решението, заради което не може да му се търси отговорност. Отговорност не може да се търси и от членовете на делегацията, тъй като става дума за колективно решение, е записано в мотивите на прокуратурата.

За „за истината“ председателят на общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева уточни, че решението за обмена на добри практики в Ница е взето на председателски съвет, на който са присъствали лидерите на политически групи и председателите на постоянните комисии в местния парламент.

След завръщането си всички, включени в делегацията, са представили отчет за пътуването, е друго основание за отказ да повдигне обвинение на прокуратурата.

Посещението, обект на прокурорска проверка, бе осъществуно от 27 до 30 април т.г. В делегацията бяха включени четиримата заместник-кметове на Община Севлиево, секретарят на Общината и 23 общински съветници от всички партии, представени в местния парламент. Според предварително съобщение на сайта на Община Севлиево визитата е за „обмен на добри практики“.

След завръщането им стана ясно, че са имали само една работна среща и то не в Ница, където е имало събитие на високо ниво и до Общината не можело да се припари, а в малката община Рокбрюн кап Мартен. Осем дни по-късно се появи и лаконична официална информация с една снимка пред Общината на Рокбрюн-кап-Мартен, от която отсъства представител на домакините. В тази информация се казваше, че посещението е завършило с „изразено намерение за взаимопомощ“, в резултат на което членовете на севлиевската делегация подарили на единствения французин, с който официално са се срещнали, картина на севлиевски художник.

В отчетите от пътуването си всички общинари написаха: „взех участие в програмата, предложена от фирмата, организирала омбена и се запознах с културно-историческите забележителности в гр. Ница“.

За това пътуване служители и съветници похарчиха от бюджета на Севлиево малко над 25 хил. лв., всеки от тях получи и по 140 евро командировъчни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините