BG | EN

Окръжният съд в Пловдив оправда бившия директор на Онкоцентъра по делото за безстопанственост

кадър от делото
Снимка: „Под тепето“

Окръжният съд в Пловдив обяви за невинен бившия управител на
Комплексния онкологичен център в града – д-р Красимир Вельов по делото, което беше заведено срещу него за безстопанственост в особено големи размери.

Д-р Вельов беше обвинен, че на 31.08.2016 г. в Пловдив, докато е бил управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД и възложител по Закона за обществените поръчки, не е положил достатъчно грижи за ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, със свое решение открил обществена поръчка за „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с цена на томографа – 898 хил. лева без ДДС и от това да са  последвали значителни щети за дружеството в размер на сумата от 405 190,92 лева без ДДС, явяваща се разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф.

По информация на регионалните медии, в рамките на процеса станало ясно, че  и други здравни заведения, в Пловдив и в страната, са закупували такава техника. Нейната цена също е варирала около 1 млн. лева, макар и с различни параметри от тези на Онкоцентъра в Пловдив.

Освен това, на конкурса за обществена поръчка се явил само един кандидат за доставка на апаратурата.  По тази причина съдът е назначил икономическа експертиза за стойността на проблемния томограф. Въпреки това, няколко експертни оценители са си направили самоотвод.

Така, присъдата оправдава д-р Красимир Вальов по тежкото обвинение – за „престъпление в особено големи размери“  и „особено тежък случай“.  

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив, посочват от съда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините