BG | EN

Прокуратурата обвини бивш управител на онкологичен център в Пловдив в безстопанственост

Снимка: пресцентър – прокуратура

Софийска градска прокуратура внесе в пловдивския окръжен съд обвинителен акт срещу бивш управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД за безстопанственост в особено големи размери.

Красимир В. е обвинен за това, че 31.08.2016г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за „КОЦ-Пловдив“ ЕООД в размер на сумата от 405 190, 92 лева без ДДС, представляваща особено тежък случай – престъпление по чл. 219, ал.4, вр. ал.1 от НК. 

Според прокуратурата, в качеството си на възложител по Закона за обществените поръчки, Красимир В., без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара, е открил процедура по обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф“ с прогнозна стойност 950 хил. лева без ДДС.

Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 хил. лв с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора тази фирма закупила компютърен томограф на стойност 492 809, 08 лева без ДДС и го предоставила на КОЦ-Пловдив.

Разликата от 405 190, 92 лв. между платената сума от КОЦ-Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава  в „особено големи размери“.

Спрямо Красимир В. е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините