BG | EN

Казусът с Петър Илиев отива в старозагорския Административен съд

Петър Илиев в студиото на НОВА ТВ
Петър Илиев
Снимка: Скрийншот от „Нова телевизия“

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Стара Загора Петя Драганова е внесла протест в Административния съд в града срещу решение на Факултетния съвет на Стопанския факултет в Тракийския университет за избора на Петър Илиев и назначаването му като доцент по публично право в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“.

Протестът е внесен на 22 март и по него вече е образувано дело,

съобщи Любомира Янчева-пресаташе на съда. За докладчик по делото е определена съдия Дарина Драгнева.

Окръжната прокуратура започна проверка по случая след публикации в „За истината“ .

На 26 септември м.г. получихме отговор от прокурор Драганова, че на основание на текстове от Административно-процесуалния кодекс (АПК), тя е подготвила предложение до ректора на университета за възобновяване на административното производство по избора на д-р Петър Радославов Илиев и отмяна на решението на Факултетния съвет, с което той е избран, а след това и назначен на академичната длъжност „доцент“. 

Половин година по-късно Петър Илиев продължава да е доцент в университета и идва да чете лекции в Стара Загора с дипломатическия си автомобил като почетен консул на Република Барбадос,

островна държава от групата Малки Антили. А ректорът на университета проф. Добри Ярков не възнамерява да прекрати договора на Илиев. Защото, както заяви и пред „За истината“, неговите юристи не откриват нарушения в проведения конкурс. Но тези твърдения, подкрепени с факти и документи, не бяха изпратени в официален отговор до прокурор Драганова.

Подобна практика – да се неглижира прокуратурата е прецедент и от законова, и от морална гледна точка.

Прокурор Драганова е направила предложение до ръководството на университета и то трябваше да й отговори, независимо по какъв начин. Но мълчаливият му отказ и опитите няколкократно да се отлага във времето разглеждането на казуса „Илиев“ на заседание на Факултетния съвет подсказва,

че почетният консул на Барбадос вероятно се ползва с протекции от най-високи нива в държавата.

А те може да идват и от бизнес клиентите на неговата адвокатска кантора.

Юристи коментираха пред „За истината“, че този случай не е типичен за стандартно възобновяване на административно производство по АПК, за който сроковете са до три месеца след избора. Петър Илиев беше избран за доцент на 30 май м.г, а оттогава са изминали десет месеца.  

Очевидно ръководството на университета е хранило надежда, че може да „тупа топката“ още два месеца, докато изтече законовият срок, в който този избор може да бъде протестиран пред съда.

След проведен на 27 февруари т.г. Факултетен съвет на Стопанския факултет, наскоро избраният декан Николай Пенев е изпратил писмено заявление до Петя Драганова, с което я информира, че колегите му са отложили разглеждането на случая за някое от следващите заседания на ФС. Но липсва приложен протокол от това заседание, от който да е видно какви въпроси са били обсъждани. Това дава основания на прокурор Драганова да счита, че няма произнасяне на компетентния орган и затова изпраща протест до Административния съд.

Петър Илиев е адвокат от Софийската адвокатска колегия, собственик на кантората Iliev & Partners. Името му се завъртя в публичното пространство през 2021 г., когато той като юридически съветник на „Има такъв народ“ беше номиниран за министър на вътрешните работи и вицепремиер в проектокабинет на партията.

През септември същата година избухна и скандалът за плагиатство

по повод становище на Етичната комисия в Софийския университет, което уличава преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет, че при написване на книгата си „Компетенцията на Народното събрание“ е преписал буквално около стотина страници от дисертацията на колегата си доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. Тогава Петър Илиев подава молба за напускане на университета и ректорът проф. Атанас Герджиков го освобождава по взаимно съгласие. Така успява да ограничи разширяването на скандала и да запази научната си степен „доктор по право“, защото ако процедурата на Етичната комисия бе завършена окончателно, той трябваше да бъде уволнен дисциплинарно, а хабилитационната му титла да бъде отнета.

Адвокатската и дипломатическата кариера, както и научната степен „доктор по право“ пред името му  очевидно не са достатъчни на амбициозния Илиев.

Затова се явява на конкурс за длъжността „доцент“ в Стопанския факултет на Тракийския университет, на който е единствен кандидат. А изборът му се оказа незаконен.

Първата и най-важна причина е, че в конкурсната документация хабилитационната монография на Петър Илиев „Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава“ не е приложена в книжен формат,

каквото е изискването на Закона за растеж на академичната общност и това беше потвърдено през „За истината“ от ректора на ТУ проф. Добри Ярков. Не са я поискали в този вид и членовете на журито, а са се задоволили да я четат на флашка в PDF формат. Монографията не е отпечатана и до днес и това доказват трите ни проверки през тези десет месеца във фондовете на Националната библиотека. Оттам ни отговориха, че Светлана Шаренкова – издател и съсобственик заедно с Димитър Иванов(Гестапото) на фирмата „Евромедия“ са запазили предварително за книгата ISBN – международен стандартен код за книги, но тя така и не беше издадена.

Затова трябва да има някаква сериозна причина – например въпросната монография да е вид компилация от други стари научни публикации на доктора по право. А може и отново да има плагиатство, което, ако монографията беше отпечатана, винаги може да бъде разкрито и доказано.  

Актовете, свързани с академичния състав та университета не подлежат на надзор от Контролния му съвет. Академичният съвет има правомощия във връзка с обявяване на конкурсите и състава на журито, тоест в първата фаза на един конкурс.  Но Факултетният съвет е единственият орган, който може да предложи на ректора на университета да назначи някого на академична длъжност. А органът по контрола е Министърът на образованието.

Сега на ход е Административният съд в Стара Загора и той ще определи дали изборът на Петър Илиев за доцент по публично право в Тракийския университет е законен или не.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Началникът на полицията в Стара Загора оглавява дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР (обновена)

В качеството му на директор на ОД на МВР Лазар Христов извърши много кадрови промени като на ръководни места в дирекцията назначи свои приближени хора, а освободи без никакви мотиви кадри с дълготодишен опит.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.