BG | EN

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Петър Илиев
Снимка: Скрийншот от БНТ

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерение да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.  

Това свое решение той сподели пред „За истината“ с мотива, че спазва закона и Правилника за работа на учебното заведение и затова ще поиска прегласуване на кандидатурата на Петър Илиев от Факултетния съвет на Стопанския факултет. 

Как обаче решението на проф. Ярков кореспондира със становището* на Окръжната прокуратура в Стара Загора, с което тя излезе след проверка по сигнали, подадени от „За истината“ и журналист от „Дневник“, не става ясно. 

На 22 октомври т.г.  Българският правен портал Lex.bd съобщи, 

че прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Петър Илиев за плагиатство и е образувано дело, което се очаква да бъде насрочено. 

То е по чл. 172 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 хил. лв.

Предисторията

Името на Петър Илиев доби публичност през лятото на 2021 г., когато той бе номиниран от партията на Слави Трифонов ИТН първоначално за премиер, а след това за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Тогава в медиите се появи информация, че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“ има около стотина страници, преписани от дисертацията „Парламентарен контрол“ на колегата му от катедрата „Конституционноправни науки“ Наталия Киселова. Скандалният случай бе докладван и разгледан от Етичната комисия на СУ, която го уличи в плагиатство

Ако процедурата беше завършена, Петър Илиев трябваше да бъде уволнен дисциплинарно и да му бъде отнета хабилитационната титла „доктор по право“. 

Но със забавянето й, съзнателно или не, на него му беше дадена възможност да изпревари събитията и ректорът на университета проф. Анастас Герджиков го освободи по взаимно съгласие. И така Петър Илиев успя да запази и хабилитационната си титла „доктор по право“. 

Незаконният избор на Петър Илиев

Две години по-късно, воден от амбицията да продължи академичната си кариера, адвокатът от Софийската колегия и почетен консул на Барбадос, се яви като единствен кандидат в открит конкурс за „доцент“ по специалността „Публично право“ на половин щат в Тракийския университет в Стара Загора. И бе назначен от ректора проф. д-р Добри Ярков на длъжността, въпреки, че 10-те гласа „за“, които кандидатът получава от Факултетния съвет, не му стигат, за да бъде изборът му легитимен

„За истината“ продължи своето разследването по случая и разкри, че основната монография за хабилитацията на Илиев „Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава“, с която той се явява на конкурса в ТУ, не съществува в правния мир, поне към 31 юли т.г. Членовете на журито на конкурса са я чели в PDF формат, предоставен им от автора, но научният труд на Петър Илиев не фигурира във фондовете на Националната библиотека, показа проверката ни. Монографията е била предадена за печат от автора й на 7 февруари 2023 г. в рекламната агенция „Евромедия“, а издателят Димитър Иванов (известен с прякора Гестапото, заради предишната му битност на високопоставен служител в ДС) дори запазва ISBM – международен стандартен код за книги, които са достъпни за обществеността, тоест са публични. Но книгата така и не излиза от печат до момента на публикуване на разследването ни през юли т.г. 

Становището на прокуратурата

След като стана ясно, че никой от заинтересуваните по закон лица от университета не е обжалвало пред Административния съд назначаването на Петър Илиев, подадохме сигнал за нарушенията по избора на Петър Илиев за доцент до Окръжната прокуратура (ОП) в Стара Загора. Такъв сигнал беше подаден и от гражданското сдружение „Боец“. На 26 септември т.г. „За истината“ получи отговор от ОП, подписан от прокурор Петя Драганова. В него пише дословно: „След запознаване със сигнала и приложените публикации е извършена проверка и изготвено предложение  с правно основание чл. 100 във връзка с чл. 99 от АПК 

за възобновяване на административното производство по избор на д-р Петър Радославов Илиев на академичната длъжност „доцент“ към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ и отмяна на решение по Протокол №9/30.05.2023 г. на ФС на Стопанския факултет на Тракийския университет за избор на Петър Илиев“.

И тъй като от отговора не става категорично ясно какво следва след отмяна на решението на ФС избора на Петър Илиев, се обърнахме с въпрос към съдия Драганова. Тя обясни, че за нея изборът е незаконосъобразен, но като прокурор няма правомощията да отмени конкурса. Затова очаква отговор от ректора на университета какви административни действия ще предприеме по случая след нейните указания. След трудни контакти с учебното заведение, проф. Ярков е отговорил, че възобновяването на производството е насрочено за 14 ноември т.г. На него най-вероятно кандидатурата на Петър Илиев ще бъде подложена на прегласуване от Факултетния съвет, както и заяви пред медията ни ректорът. 

Ако от университета не съобразят предписанията на прокурорката, тя ще може да обжалва решението пред Административния съд, компетентен да се произнесе по законността на проведения конкурс и избора на почетния консул на Барбарос за доцент на половин бройка в ТУ. 

Петя Драганова очаква членовете на Факултетния съвет на Стопанския факултет да съобразят и новото обстоятелство, че срещу Петър Илиев има повдигнато обвинение за плагиатство и е образувано дело в СРС. Публично известния факт за плагиатството не фигурира никъде в становището на университета до прокуратурата, което е озадачаващо, защото освен законовите норми, има и етични, коментира прокурорката от Окръжната прокуратура в Стара Загора. А преподаватели от Стопанския факултет твърдят озадачени, че Петър Илиев е определил 27 ноември като най-близката дата за среща с Факултетния съвет, поради неотложни дотогава ангажименти.

„За истината“ ще продължи да следи развитието на случая.


*Становището на Окръжна прокуратура може да изтеглите тук:

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Четири години страх – хора от Гурково се оплакват, че са били тормозени от бившия кмет и сина му (видео)

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) - бизнесмен в малкия подбалканския град. Поводът за тях са публикация и видео от 12 април т.г.  в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Още разследвания

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Разследване на “За истината” установи, че по време на инцидента, при който на 30 август т.г. мълния порази дете на общински стадион в Русе съоръженията там не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.  

2,5 млн. лв. „в брой в пликове и торбички“ (видео)

Мъж от Бургас обвини кмета на Бургас Димитър Николов, който е кандидат на ГЕРБ за пореден мандат в корупция в особено големи размери. Във видео, за което телевизия "Еврокам" твърди, че е получено на електронната й поща мъжът с имена Михаил Михайлов твърди, че е получил около 2,5 млн. лв. "в брой в пликове и торбички" от самия Николов и негови приближени. 

Десетки дървета изгоряха „случайно“ на варненската ул. „Зеленика“, за да разчистят строителен терен

Това е история за унищожаване на дървета във Варна. В нея липсва художествена измислица и журналистически коментар. Само факти. Разиграва се на ул. „Зеленика“ в т. нар. "Цветен квартал".