BG | EN

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Петър Илиев
Снимка: Скрийншот от БНТ

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерение да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.  

Това свое решение той сподели пред „За истината“ с мотива, че спазва закона и Правилника за работа на учебното заведение и затова ще поиска прегласуване на кандидатурата на Петър Илиев от Факултетния съвет на Стопанския факултет. 

Как обаче решението на проф. Ярков кореспондира със становището* на Окръжната прокуратура в Стара Загора, с което тя излезе след проверка по сигнали, подадени от „За истината“ и журналист от „Дневник“, не става ясно. 

На 22 октомври т.г.  Българският правен портал Lex.bd съобщи, 

че прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Петър Илиев за плагиатство и е образувано дело, което се очаква да бъде насрочено. 

То е по чл. 172 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 хил. лв.

Предисторията

Името на Петър Илиев доби публичност през лятото на 2021 г., когато той бе номиниран от партията на Слави Трифонов ИТН първоначално за премиер, а след това за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Тогава в медиите се появи информация, че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“ има около стотина страници, преписани от дисертацията „Парламентарен контрол“ на колегата му от катедрата „Конституционноправни науки“ Наталия Киселова. Скандалният случай бе докладван и разгледан от Етичната комисия на СУ, която го уличи в плагиатство

Ако процедурата беше завършена, Петър Илиев трябваше да бъде уволнен дисциплинарно и да му бъде отнета хабилитационната титла „доктор по право“. 

Но със забавянето й, съзнателно или не, на него му беше дадена възможност да изпревари събитията и ректорът на университета проф. Анастас Герджиков го освободи по взаимно съгласие. И така Петър Илиев успя да запази и хабилитационната си титла „доктор по право“. 

Незаконният избор на Петър Илиев

Две години по-късно, воден от амбицията да продължи академичната си кариера, адвокатът от Софийската колегия и почетен консул на Барбадос, се яви като единствен кандидат в открит конкурс за „доцент“ по специалността „Публично право“ на половин щат в Тракийския университет в Стара Загора. И бе назначен от ректора проф. д-р Добри Ярков на длъжността, въпреки, че 10-те гласа „за“, които кандидатът получава от Факултетния съвет, не му стигат, за да бъде изборът му легитимен

„За истината“ продължи своето разследването по случая и разкри, че основната монография за хабилитацията на Илиев „Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава“, с която той се явява на конкурса в ТУ, не съществува в правния мир, поне към 31 юли т.г. Членовете на журито на конкурса са я чели в PDF формат, предоставен им от автора, но научният труд на Петър Илиев не фигурира във фондовете на Националната библиотека, показа проверката ни. Монографията е била предадена за печат от автора й на 7 февруари 2023 г. в рекламната агенция „Евромедия“, а издателят Димитър Иванов (известен с прякора Гестапото, заради предишната му битност на високопоставен служител в ДС) дори запазва ISBM – международен стандартен код за книги, които са достъпни за обществеността, тоест са публични. Но книгата така и не излиза от печат до момента на публикуване на разследването ни през юли т.г. 

Становището на прокуратурата

След като стана ясно, че никой от заинтересуваните по закон лица от университета не е обжалвало пред Административния съд назначаването на Петър Илиев, подадохме сигнал за нарушенията по избора на Петър Илиев за доцент до Окръжната прокуратура (ОП) в Стара Загора. Такъв сигнал беше подаден и от гражданското сдружение „Боец“. На 26 септември т.г. „За истината“ получи отговор от ОП, подписан от прокурор Петя Драганова. В него пише дословно: „След запознаване със сигнала и приложените публикации е извършена проверка и изготвено предложение  с правно основание чл. 100 във връзка с чл. 99 от АПК 

за възобновяване на административното производство по избор на д-р Петър Радославов Илиев на академичната длъжност „доцент“ към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ и отмяна на решение по Протокол №9/30.05.2023 г. на ФС на Стопанския факултет на Тракийския университет за избор на Петър Илиев“.

И тъй като от отговора не става категорично ясно какво следва след отмяна на решението на ФС избора на Петър Илиев, се обърнахме с въпрос към Петя Драганова. Тя обясни, че за нея изборът е незаконосъобразен, но като прокурор няма правомощията да отмени конкурса. Затова очаква отговор от ректора на университета какви административни действия ще предприеме по случая след нейните указания. След трудни контакти с учебното заведение, проф. Ярков е отговорил, че възобновяването на производството е насрочено за 14 ноември т.г. На него най-вероятно кандидатурата на Петър Илиев ще бъде подложена на прегласуване от Факултетния съвет, както и заяви пред медията ни ректорът. 

Ако от университета не съобразят предписанията на прокурорката, тя ще може да обжалва решението пред Административния съд, компетентен да се произнесе по законността на проведения конкурс и избора на почетния консул на Барбарос за доцент на половин бройка в ТУ. 

Петя Драганова очаква членовете на Факултетния съвет на Стопанския факултет да съобразят и новото обстоятелство, че срещу Петър Илиев има повдигнато обвинение за плагиатство и е образувано дело в СРС. Публично известния факт за плагиатството не фигурира никъде в становището на университета до прокуратурата, което е озадачаващо, защото освен законовите норми, има и етични, коментира прокурорката от Окръжната прокуратура в Стара Загора. А преподаватели от Стопанския факултет твърдят озадачени, че Петър Илиев е определил 27 ноември като най-близката дата за среща с Факултетния съвет, поради неотложни дотогава ангажименти.

„За истината“ ще продължи да следи развитието на случая.


*Становището на Окръжна прокуратура може да изтеглите тук:

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„Исторически парк“ – бутафорно времеубежище и визитка на новата партия „Величие“

Партия „Величие“ събра над 100 хиляди гласа и вече е част от 50-то Народно събрание. Новата „политическа“ формация е на Ивелин Михайлов и Николай Марков, кой реално стои зад нея можем само да предполагаме.

Платеният и контролиран вот отново победиха на изборите в Старозагорския регион

Само две от парламентарно представените досега партии в България увеличиха резултата си в абсолютни стойности на изборите от 9 юни – ДПС и ИТН в 27-ми Старозагорски избирателен район.

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова, бил задържан незаконно, за да бъде спасен от линч, твърдят адвокатите му

Бившият областен директор на полицията в Стара Загора Лазар Христов (сега шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР) убеждавал в телефонен разговор адвоката на Георгиев, че тъй като обстановката е "взривоопасна", в полицията обвиняемият щял да бъде защитен от евентуална саморазправа. 

Още разследвания

Мандатът на съветник от Стара Загора ще бъде прекратен след присъда за купуване на гласове

Остана, обаче, подозрението, че има някакъв неясен сговор между ГЕРБ и осъдения общински съветник, който от началото на този мандат на ОбС се държи като човекът, който диктува дневния ред в него.

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.