BG | EN

Двама от обвинените по акцията във „Винпром Карнобат“ са обявени за общодържавно издирване, трети е с европейска заповед за арест

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев

Прокуратурата е поискала мярка „задържане под стража” за три лица, сред които и бизнесменът Миню Стайков. Синът му Стайко Стайков се издирва с международна заповед за арест. Това стана ясно днес на брифинг, даден от прокуратурата по случая с извършените проверки във фирмите „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“.

Освен Миню Стайков, още двама души се издирват на територията на България, защото разследващите нямат данни да са напускали страната.

Общо 20 дружествата с легална дейност участвали в данъчните престъпления по случая „Винпром Карнобат“, които прокуратурата разследва. Всички фирми били свързани помежду си.

Разбитата фабрика за нелегални цигари е работила повече от година, като парите от нея били изпирани чрез тези 20 фирми. До момента са повдигнати обвинения на осем души, трима от които все още се издирват.

Лицата по един или друг начин били свързани с търговски дружества в качеството им на управители или служители. Тези дружества били верига от свързани фирми, която била контролирана от едно от лицата.

„Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група. Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции, заяви наблюдаващият прокурор“, каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

До акцията във фирмите на собственика на „Винпром-Карнобат“ Миню Стайков и разплитането на организираната престъпна група се стигнало след сигнал от юли тази година за фабрика за незаконно производство на цигари в района на промишлената зона на град Карнобат.

„Имотът е собственост на сина на кмета на града, на дружество, което той управлява и е собственик на това дружество. Организацията на дейност на групата е изключително конспиративна. Създаден е режим на работа на въпросната фабрика по начин, по който да не се използват български граждани в производството. Установили сме, че са се използвали чужди граждани от бивши съветски републики, които да работят вътре“, уточни Кънев.

Цигарите с фалшив бандерол са били продавани в България и в страни от Европейския съюз. Проверката на място е открила цех с работещи машини, но е нямало работници. Установени са били натоварени в камион цигари на стойност над 3 милиона лева. Хванат е бил шофьорът и част от товарачите, но е било решено да не се ограничават с арести на ниско ниво, затова акцията е продължила.

„Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт“, добави Кънев.

Той каза още, че се правят 40 данъчни ревизии на различни дружества, които трябва да дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса вече са били претърсени.

„Интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство“, обясни още Кънев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините