BG | EN

Специализираната прокуратура влезе във „Винпром Карнобат“, „Сис Индустрийс“ и „Топаз Мел“

Снимка: pixels.com

Специализираната прокуратура е започнала проверки в офисите на три фирми, които са разследвани за пране на пари. Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания се извършват в помещения на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД, съобщиха от държавното обвинение.

От прокуратурата поясняват още, че обиските на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

По данни на държавното обвинение, данъчните престъпления са били извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като  реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са били осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Специализираната прокуратура събрала и доказателства за „пране на пари“, като в периода 2009г.  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е бил прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От държавното обвинение припомнят, че под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. е била установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините