BG | EN

Десет души са задържани при днешната акция във „Винпром Карнобат“

акция данъчни
Снимка: пресцентър на прокуратурата

При днешната акция на спецпрокуратурата са били задържани 10 души. По информация на БНР, сред тях е и собственикът на „Винпром Карнобат“  Миню Стайков. Той и още 9 души са били задържани за 24 часа в рамките на днешната операция  срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Утре ще стане ясно на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъдат обявени имената им. В момента обиските продължават в офисите на „Винпром Карнобат“  и „Сис Индустрийз“.

Специализираната прокуратура съобщи по-рано днес, че извършва следствени действия в офиси във „Винпром Карнобат“ ООД, и „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД.

Извършени са били претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на данъци в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

По данни на ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БНР, началото било през юли 2018-та година, когато прокуратурата попаднала на незаконна група, произвеждала цигари. Задържани са били работещите на ниско изпълнително ниво, а прокуратурата започнала детайлно да работи по членовете на групата.

Така се стигнало до днешното разследване за данъчни измами, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. Отново по информация на Гешев пред медиите, се проверявало дали нелегалните доходи от цигарите, възлизащи на милиони, не били изсветлявани през „Винпром-Карнобат“.

Сградата, в която се произвеждали фалшивите цигари, била собственост на Иван Димитров – син на кмета на Карнобат – Георги Димитров, а наемател бил портиерът. Самият Иван Димитров обяснил пред разследващите, че не знаел, че сградата се ползва за незаконна дейност.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините