Въпреки протестите Районната прокуратура в Чепеларе ще бъде закрита

Снимка: пресцентър – прокуратура

Прокуратурата излезе днес със специално съобщение по повод изявлението на представители на Инициативния комитет от гр. Чепеларе, свързани със закриването на районната прокуратура и разкриването на териториално отделение към прокуратурата в областния град. 

В съобщението на държавното обвинение се казва, че подобни действия ще бъдат предприети за още 10 населени места в страната. Това са общините  – Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън и Трявна.

Решението за закриването на районни прокуратури и разкриването на териториални отделения към прокуратури в областни градове в общо 11 населени местав страната е било взето от Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет  (ВСС) на 25 юли 2018 г., а главният прокурор е уведомил за него с писмо кметовете и председателите на общинските съвети на общините, които касае промяната. Писмо е било изпратено и до изпълнителния директор на Национално сдружение на Общините в Република България.

В писмата е изрично било посочено, че „съобразно Решението на Пленума на ВСС на мястото на закритите районни прокуратури се разкриват териториални отделения в съответните градове. В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.“

Писмото на Прокурорската колегия, изпратено от главния прокурор Сотир Цацаров до кметовете и до председателите на общински съвети вижте тук: MX-2614N_20180823_095316

Припомняме, че жители на Чепеларе обявиха, че ще затворят за два часа утре пътя Смолян – Пловдив в знак на протест срещу закриване на районната прокуратура в града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам