BG | EN

Чепеларци ще затварят пътя Смолян – Пловдив в знак на протест

Снимка: otzvuk.bg

На 24 август (петък) между 11.00 и 13.00 часа жители на Чепеларе ще затворят пътя Смолян – Пловдив в знак на протест срещу закриване на районната прокуратура. Това се казва в изпратено до медиите отворено писмо, цитирано от регионалното издание „Отзвук“.

„Гражданите на община Чепеларе с изненада и безпокойство научиха, че Районната прокуратура в родопския град ще бъде закрита. Всъщност тази новина стана достояние на хората от общината чрез медиите, които съобщиха, че на министъра на правосъдието е изпратено за съгласуване решение на Прокурорската колегия на ВСС, по протокол 20/11.07.2008, с което се предвижда закриване на Районна прокуратура в град Чепеларе и разкриване на нейно място на териториално отделение към Районна прокуратура-Смолян.“ – пише в писмото на Инициативния комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права на гражданите на Община Чепеларе.

„Жителите на общината считат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други. Но най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга. Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района, а освен това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България.“, се казва още в позицията.

Според писмото, на 25 юли 2018 година в залата на община Чепеларе се е провело събрание на жителите от района, на което се е решило, че заедно с органите на местната власт ще бъдат предприети всички възможни действия, включително и ефективни протести, за да се защити запазването на Районна прокуратура-Чепеларе. Първата дата за провеждане на протест е 24 август.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините