BG | EN

Оградата около жп линията в Русе е рязана многократно, за да се минава по-лесно през релсите

Снимка / Кристиян Юлзари

Граждани многократно са рязали предпазните ограждения около железопътната линия в Русе, за да минават по-лесно през релсите. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на въпрос на русенския депутат от ПП-ДБ Иван Белчев.

Повод за питането е разследване на “За истината”, което установи, че наскоро приключилата модернизация на една от междинните жп спирки в града е извършена на завишени цени. Става въпрос за 316 м. телена мрежа, за която държавата е платила на изпълнителя „Реал Трейдинг“ ЕООД 23 851,68 лева без ДДС. Това прави по 75 лева на метър, което според експерти е прекалено завишена цена. 

В отговора си до русенския депутат, министърът на транспорта Георги Гвоздейков нито признава, нито отрича изнесената информация в разследването на „За истината“. Според няколко независими експерти, с които разговаряхме, поставената ограда е от нисък клас, а цената й е завишена поне няколко пъти.

Според Георги Гвоздейков избраната оферта на дупнишката фирма „Реал Трейдинг“ ЕООД след обявена обществена поръчка през 2022 г. е „икономически най-изгодната“. 

В процедурата за избор на изпълнител документи подадоха общо четири фирми. Ценовото предложение на победителя е за 694 774,44 лева. С по-ниска цена кандидатства единствено дружеството „ВДХ“ АД, но то е отстранено заради проблеми с техническото предложение. За сравнение, подадената от тях цена за метър оградна мрежа със сходни характеристики на поставената е 10 лева без ДДС срещу 75 лева в офертата на спечелилата „Реал Трейдинг“.

Важно е да се отбележи, че откритите несъответствия в техническото предложение на „ВДХ“ АД не се отнасят до предпазната ограда.

По-големият проблем с оградата не е нейната цена, а това, че тя свършва няколко метра сред края на перона.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ обясниха, че това се дължи на липса на средства, но тепърва предстои да се обяви нова обществена поръчка за продължаване на ограничителна ограда в посока Централна гара Русе. Ако това се случи, почти цялото трасе на железопътната линия, което преминава през централната част на Русе, ще бъде обезопасено.

Това е необходимо, тъй като в годините назад в района на Товарна гара Русе се случиха редица инциденти с блъснати пешеходци след неправилно пресичане на линията. Поставената в края на миналата година 316 м. скъпа телена мрежа е само „отбиване на номера“ с безопасността, тъй като свършва точно преди една от многото утъпкани пътеки, които граждани на Русе използват ежедневно в опит да минат напряко, но незаконно, през ЖП линията.

Въпреки съмненията за завишени цени Георги Гвоздейков пише до русенския депутат от ПП-ДБ Иван Белчев, че след ремонта на ЖП спирка “Товарна гара” са “(…) осигурени условия за безопасност при преминаването на железопътната линия (…)”.

В края на писмото си до депутата Иван Белчев Гвоздейков обяснява, че при големите проекти за модернизация на железопътната инфраструктура се поставят предпазни или шумоизолиращи огради. За останалите явно пари няма и затова се поставя телена мрежа и то не по цялото протежение на линията.

Пълния отговор на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков може да прочетете ТУК.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините