BG | EN

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна

В началото на ноември кметовете и общинските съветници, определи в решението на Общинската избиратела комисия от 30 октомври встъпиха в длъжност.
Снимка: Фейсбук/Община Каварна

Административният съд в Добрич обяви за недействителен резултатът от изборите за общински съветници в община Каварна, проведени на 29 ноември т.г. Това става ясно от решение, публикувано днес в сайта на съда.

В резултатите от вота за общински съветници на 29 октомври местната коалиция ВМРО-БНД получи 27% (5 съветници), ГЕРБ – 26.15% (5), „Новото време“ – 15.34% (3), БСП – 9.93% (2), „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 6.50% (1), местна коалиция „Българска прогресивна линия“ („Левицата!“, „Български възход“, ДПС) – 8.91% (1).

Делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Каварна за определяне на общинските съветници в града бе заведено от Местна коалиция „Българска прогресивна линия“ /“Левицата“, Българско възраждане и ДПС/, както и от индивидуални кандидати за общински съветници от ГЕРБ. В жалбите се оспорваше резултатът от изборите, на основание на който беше определен и съставът на новия Общински съвет в грпада.

По искане на адвокатите на жалбоподателите съдът разпореди да бъдат преброени отново бюлетините от всички 30 изборни секции на територията на община Каварна, подадени на първия тур на местните избори.

На последното заседание по делото, след като бяха представени резултатите от двете експертизи, поискани от съда, представителят на ГЕРБ Златина Монева е заявила, че някои от кандидатите за общински съветници от партията имат повече преференции от отразените в протоколите и това ще доведе до пренареждане в Общинския съвет. Затова тя е поискала съдът да отмени решението на Общинската избирателна комисия и да й върне изборните книжа и да върнете книжата на Общинската избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

Адвокат Диана Далакманска, която представлява по делото Местна коалиция „Българска прогресивна линия“, е посочила, че има драстични и съществени нарушения при отчитане на изборните резултати и е настояла да се обяви резултатът за недействителен, като се мотивира с допуснати нарушения в 27 от 30 секции – разкъсани пакети, липса на лента, с която да бъдат завързани чувалите, манипулация върху самите бюлетини, откъдето е видно почеркът на друго лице, различно от гласоподавателя. „Броенето на бюлетините доказва по безспорен начин, че волята на избирателя е променена. Това не е истинският резултат, поради което моля да обявите избора за недействителен“, е настояла Далакманска.

Тези нарушения са толкова тежки и водят до недействителност на вота, а именно промяна във вота на избирателя. Не става ясно какъв е бил вотът на избирателя. Да се отмени проведеният на 29 октомври избор за общински съветници като недействителен“, е поискала и адвокат Павлова.

За същото е настояла и Мима Василева от „Продължаваме промяната – Демократична България“. „Установи се, че има  съществено разминаване между резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия и намереното в чувалите. Видно е, че бюлетините са допълнително обработвани и не отразяват действителната воля на избирателите в община Каварна“, е казала тя.

Цонко Цонев от „Новото време“ посочва, че има многобройни, драстични нарушения на изборния процес. Като такива той изброява печат, намерен в чувал с бюлетини, както и несъответствия между това, което е вписано в протоколите и резултатите от преброяването на бюлетините. Той е дал пример с 418 бюлетини, които според него от действителни са станали недействителни и със секция, в която за недействителни са били обявени 40% от всички подадени гласове.

„Бюлетините на партията, на която бях водач („Новото време“, бел. ред.) вещото лице казва, че са били запечатани и завързани, а в чувалите те са в насипно състояние, е казал Цонев. При тези драстични аномалии смятаме, че вотът на избирателите е тотално променен, което се видя от статистическата експертиза. Пренарежда се броят на съветници – хората гласуват за една партия, а получават друга“, е казал още Цонев.

Според председателя на Общинската избирателна комисия в Каварна Даниела Николова, решението за определяне на състава на Общинския съвет в града е било прието законосъобразно, съгласно протоколите, които са предавани в нощта на изборите, но след повторното преброяване на бюлетините са станали явни драстични несъответствия.

За първи път има толкова много разминавания между отразеното в протоколите и констатираното при огледа на бюлетините“, казва съдията докладчикът по делото Красимира Иванова, цитирана от елестронното издание „Про нюз“ – Добрич.

„Имаме закръгляния, подчертавания, подписи, много силни удебелявания, за пръв път има подобно нещо, е казала Иванова. В другите градове и секции има грешки, но няма такива отбелязвания, каквито има в това дело“. Тя е уточнила също, че на чувалите с бюлетините е нямало и залепени ленти с подписите, печатите и имената на членовете на секционните избирателни комисии, какъвто е законоустановеният ред.

Решението на добричкия Административен съд подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините