BG | EN

Шумен и Благоевград отпаднаха от еврофинансиране за младежки центрове заради непълна документация

Снимка: „Радиан“

Шумен и Благоевград са единствените областни градове от общо 14 участници, които отпаднаха още на първия етап в процедурата за финансиране на младежки центрове, обявена по Норвежкия финансов механизъм. Двете общини не успяха да се класират на етап „Административно съответствие и допустимост“, тъй като не са предоставили пълната необходимата документация. Информация за допуснатите и отхвърлени проекти е публикувана на сайта на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство 2014-2021 г.

В края на 2019 г. организацията обяви покана към областните градове в страната за участие с проекти за изграждане на младежки центрове.  Всеки отделен проект може да получи от 1,5 млн. евро до 2 млн. евро, а процедурата няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата.

Документи са подали общо 14 общини, като 12 от тях са допуснати до следващия етап за техническа и финансова оценка: Перник, Бургас, Пазарджик, Монтана, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Габрово, Столична община, Смолян, Кърджали, Видин. Само две общини не са допуснати до участие – Шумен и Благоевград, а като причини е записано, че при тях липсва необходимата документация за планираните строително ремонтни дейности.

Община Шумен кандидатства пред Норвежкия финансов механизъм с проект за изграждане на младежки център в бивша детска градина на платото.

Това не е първият случай, когато община Шумен пропуска възможности да привлече средства по европейски проекти. Общински общински съветници и експерти в работата с евросредства припомнят конкретни примери за изтървано финансиране: преди 2 години общинската администрация пропусна да кандидатства и да привлече близо 14 милиона лева за линия за сепариране на отпадъци и съоръжения за компостиране на боклука, пропусна и възможността да получи финансиране за купуване на електрически автобуси, въпреки проблемите със замърсяването на въздуха в Шумен, не успя да влезе и в пилотния проект за подмяна на битовото отопление на твърдо гориво или за газификация.

Сега поредният случай на пропуснати възможности за еврофинансиране заради някакви формално неизпълнени критерии е вече симптоматика, която говори за недостатъчен административен капацитет и липса на контрол, коментират общински съветници от Шумен. „Ако общината не е класирана заради липсващи или некоректно попълнени документи, очевидно става въпрос за несвършена работа“, подчертават експерти по европейските проекти.  И коментират, че подобен пропуск е недопустим за една община като Шумен, която при това има остра нужда от инфраструктура в младежките дейности. „Ние сме от общините, които застрашително намаляват, демографският срив е огромен и този проект беше една от малкото възможности да привлечем средства за младежки дейности. Затова такива пропуски не са приемливи и не трябва да се подминават с лека ръка, защото за нашата община загубените 3-4 милиона лева са сериозни пари“, заявиха общински съветници, които смятат да поставят въпроса пред кметската администрация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините