BG | EN

Поредната“Черна книга за правителственото разхищение“ събра 15 истории от 2018 г.

Райнер Адам, регионален директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Източна и Югоизточна Европа, на представянето на книгата
Снимка: Фондация за свободата „Фридрих Науман“

За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ представи днес „Черна книга за правителственото разхищение“. В изданието си за 2018 г. тя е събрала 15 истории за това как са били пропилявани парите на данъкоплатците.

Освен разследвания, засягащи теми като АЕЦ „Белене“, фалита на КТБ, сделки на Министерството на отбраната, МВР, БДЖ и Държавната консолидационна компания, са описани случаи на корупция и разхищения във Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и Смолян.

Трима от общо 15 автори на текстове в книгата са кореспонденти на „За истината“. Сред публикуваните разследвания са тези на – на Емилия Димитрова – Данкова, Мариета Димитрова и Зарко Маринов.

Петя Дюлгерова от Фондация за свободата „Фридрих Науман“ по време на представянето на книгата
Снимка: Фондация за свободата „Фридрих Науман“

„В „Черната книга“ става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица“, каза икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, който е автор на предговора на книгата.

Според него „Черната книга“ призовава гражданите да търсят сметка от държавната администрация, как и за какво тя харчи парите им, защото само граждански контрол може да доведе до подобряване работата на институциите.

Уводният текст в тазгодишното издание на книгата е на Доротея Дачкова от вестник „Сега“. В публикацията си Дачкова обръща внимание на показните полицейски акции от времето на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според разследване на авторката те са стрували на данъкоплатците почти 1.5 млн. лв. без да доведат до нито една осъдителна присъда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините