BG | EN

Трети директор на горите в Североизтока за месец, съмненията са, че близкият до Борисов Бейзат Яхя пак дърпа конците

Петър Петров
Петър Петров
Снимка: СИДП

Трети директор е сменен в Североизточното държавно предприятие(СИДП) в Шумен за малко повече от месец.

До края на юни Горското се управляваше от Ради Иванов, поставен на поста през 2021 г. от първото служебно правителство на Румен Радев и оцелял при всички следващи служебни правителства и при кабинета на Кирил Петков.

На 5 юли 2023 г. правителството на акад. Денков назначи за шеф на СИДП инж. Петър Петров, дотогава директор на горското стопанство в Омуртаг.

Изненадващо, само месец и половина по-късно Петров беше сменен.

На 25 август, петък, той освободи директорския кабинет в СИДП, а на негово място беше назначен инж. Симеон Давидков, който е бил директор на ловно стопанство „Черни Лом“ в Попово.

От ресорното земеделско министерство до момента не са дали информация каква е причината за рокадата.

Връща ли се на бял кон Бейзат Яхя?

Малко преди смяната на директора беше направена промяна в 3-членния Управителен съвет(УС) на СИДП. За член на борда, като представител на държавата от 14 август беше назначена адвокат Снежка Янкова, съобщи Дневник. Изданието цитира източници от земеделското министерство, според които това назначение ще запази влиянието на разследвания за пране на пари дългогодишен шеф на УС на СИДП и близък до Бойко Борисов Бейзат Яхя.

Докато Яхя повече от 10 години(до 2021 г.) беше председател на Управителния съвет на ресурсното и влиятелно Североизточно предприятие, адвокат Снежка Янкова е била наемана като външен юрист.

Справка в регистъра на българската адвокатура показва, че и към този момент Янкова е съдружник в кантората „Иванова – Табаков“.

Друга проверка – в онлайн архива на СИДП сочи, че за абонаментно правно обслужване на предприятието в продължение на години, докато председател на Управителния съвет е бил Яхя, са били избирани едни и същи физически и юридически лица. Едно от тях е именно кантората „Иванова – Табаков“, съобщава „Дневник“ и допълва, че кантората е била наемана за 19 200 лв.(без ДДС) годишно, а преговорите за сключване на договорите са водени винаги от Снежка Янкова. От нея са подписвани и договорите за абонаментно правно обслужване.

Потърсена за коментар, Снежка Янкова казва за Дневник: „Никога не съм обслужвала Яхя, тук има договори със Североизточното предприятие, което съм обслужвала като юрист. Всеки, който ме познава, знае, че съм изключително прецизен човек, действащ изцяло законосъобразно. Подобни твърдения (че ще бъде „човекът“ на Яхя) са изключително некоректно начало на работата ми в Управителния съвет на предприятието“.

Янкова казва още, че не е директор на предприятието и по тази причина не би имала възможност да кадрува там. „Започвам с идеята да бъда полезна, ако не – сама ще напусна“, казва Янкова.

Според заповедта за назначението й, подписана от земеделския министър Кирил Вътев, с Янкова трябва да бъде сключен договор за управление със срок „до провеждане на конкурс, но за не повече от 6 месеца“. През това време Снежка Янкова ще представлява интересите на държавата в предприятието, управляващо горите в цяла Североизточна България.

До май 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на борда на директорите на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше бившия премиер Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство „Паламара“. Там и синът на Яхя Илтер Бейзатов, сега депутат от ГЕРБ, беше назначен за заместник-директор.

В Шумен е публична тайна, че по онова време всички служители в Североизточното държавно предприятие са назначавани с „благословията“ на Яхя. Преди дни източници от коалицията ПП-ДБ заявиха, че цялата управленска структура там е била съхранена по личното настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, посочва Дневник.

Затова поредната директорска смяна в СИДП беше разчетена като „завръщането на Бейзат на бял кон“. 

ПП: Напротив, опитваме се да ограничим влиянието на Бейзат!

„Категорично тази смяна няма нищо нищо общо с Бейзат! Напротив, опитваме се да ограничим влиянието на Бейзат, затова сменяме директора“, казват активисти на управляващата партия „Продължаваме промяната“. Според тях, новият шеф на СИДП е извън влиянието на Яхя.   

Тъй като директорът е категорично назначение на ПП, в Горското ще бъде назначен заместник-директор от ГЕРБ, признават управляващите. „Такава е управленската уговорка – там, където ние имаме директор, те /ГЕРБ/ имат заместник. И обратно“, коментират от ПП.

Смята се, че за заместник-директор на СИДП ще бъде назначен Петър Ганев от шуменското горско стопанство. Предстои да бъде назначен и нов член на Управителния съвет

Скандалите около СИДП

През последните години около СИДП имаше няколко шумни скандала. През май стана известно, че тогавашният директор на предприятието Ради Иванов получава заплата над 14 000 лв., като в  сравнение с предходната година, месечното му възнаграждение е скочило с 2 000 лв. 

Високите заплати в държавните горски стопанства бяха обяснени с печалбите им от последните финансови отчети за 2021 г. За този период горското в Шумен е реализирало приходи в размер на 46 млн. лв., от които 40 млн. лв. са от дърводобив. В същото време обаче в Шуменска област имаше сериозна липса на дърва за отопление, което създаде огромно обществено напрежение, особено в малките населени места. В края на декември 2022 г. парламентът дори създаде временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата, пред която дава обяснения и Ради Иванов

Много по-сериозен беше скандалът с поръчката за стотина руски коли, обявена от СИДП през пролетта. Около месец преди парламентарните избори на 2 април, предприятието обяви обществена поръчка за 92 високопроходими автомобила за близо 4 млн. лв. без ДДС

Предложенията са отворени на 27 април, като кандидатът е само един – дружеството „Финасити“ ЕАД, регистрирано в Белоградчик и собственост на „Евролийз Груп“ АД, съобщи Медиапул. Офертата на дружеството е за доставка на 72 автомобила Лада Нива и още 20 автомобила Уаз.

Само за един ден комисията на СИДП разглежда офертата, а на следващия работен ден – 2 май, отваря и ценовите предложения на единствения кандидат, които се оказват с около 1 млн. лв. по-високи от обявената прогнозна стойност.

Въпреки това ръководството на дъжравното предприятие очевидно бърза много и само за 4 работни дни успява да избере доставчик на автомобили за почти 5 млн. лв., нищо че колите са руски, коментира по този повод Mediapool. Пред изданието тогавашният директор на СИДП Ради Иванов обяснява, че не е имало ограничителни условия за участието в търга и той е очаквал оферти да подадат вносителите на „Дачия“ и „Сузуки“. „Много ми се искаха едни Сузуки, но не участваха“, казва Иванов пред Mediapool. По същото време обаче друго горско предприятие – Южноцентралното държавно предприятие купува 80 автомобила „Дачия Дъстър“ на цена от 45 075 лв. /без ДДС/ за един брой, а Северозападното държавно предприятие купува 40 автомобила „Сузуки Джимни“ на цена от 44 206 лв. за брой. За сравнение, Североизточното държавно предприятие ще плати за 72 автомобила „Лада Нива“ единична цена от 48 041 лв. без ДДС, което е цената с 4-годишния лизинг, изчислява Mediapool.

Още преди освобождаването му потърсихме досегашния директор на СИДП Петър Петров за повече информация по тези случаи, както и дали е достоверна информацията, че около големия европейски проект на СИДП за 12 млн. лв. има забавяния и нарушения. До този момент нямаме отговор на въпросите, някои от които са зададени по ЗДОИ. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Новият председател на Общинския съвет в Омуртаг e бил агент Държавна сигурност

Новият председател на общинския съвет в Омуртаг Бахтишен Ахмедова има досие от Държавна сигурност, показва справка в Комисията по досиетата. 

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация. 

Още за новините

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация.