BG | EN

С вот от четири севлиевски села ДПС ще има депутат и от Габрово

На фона на нищожната подкрепа за водача на листата на ДПС, мотото на кампанията звучи по-скоро арогантно
Снимка: предизборен плакат

ДПС изпраща в парламента един депутат от Габрово. Това е коректният прочит на резултатите от вота на 9 юни т.г., след като Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите по избирателни райони.

В действителност обаче депутатът на ДПС отива в Народното събрание по волята на избирателите в четири севлиевски села. Това е коректният прочит на резултатите от гласуването по секции в габровска област.

Какво казват числата?

От всичките 1563 получени гласа за ДПС, почти половината идват от селата Крушево, Градница, Петко Славейков и Ряховците в община Севлиево. Сборът от тези гласове е малко под хиляда. Гласоподавателите за партията са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, само 63 от тях са гласували с машина.

В областния център Габрово за ДПС са гласували 191 избиратели, сочат данните от хартиеното и машинно гласуване. В селата на габровска община хората на Пеевски са предпочели 54 избиратели. Без съмнение това е нищожна подкрепа, която не осигурява представителство на избирателите от габровска община.

ДПС не е сред предпочетените партии и от гласоподавателите в Дряново и Трявна. В община Дряново партията получава 55 гласа, в Трявна – само 18. Един глас има за ДПС от Плачковци, град в тревненска община.

От тези изчисления, базирани на протоколите от секционните избирателни комисии в избирателен район Габрово, се вижда, че доверието към ДПС е нищожно, а партията се харесва само от избирателите в севлиевски села.

Как може да станеш депутат в България?

В с. Градница, община Севлиево ДПС получава 202 гласа от 349 гласували в двете секции на селото. Прави впечатление високата гражданска и избирателна активност на жителите в това село – 38.4%.

В с. Петко Славейков, където преобладаващото население е от турски етнос, 280 гласа от 352 гласували са за ДПС. Само седем от тях са го направили с машина, а избирателната активност в селото е близо 41%. За сравнение, по данни на Районната избирателна комисия в Габрово избирателната активност в областта е 29.21 на сто.

В с. Ряховците ДПС получава 258 гласа от 361 гласували при избирателна активност 48%. В с. Крушево, доскоро наричано комунистическото, ДПС вече доминира с 88 гласа от 151 действителни при близо 47 на сто избирателна активност.

Така с гласовете от четирите села ДПС събира половината от цялата си подкрепа на 9 юни т.г.

Така е от години

Всъщност Севлиево е мястото, където ДПС от години играе ключова роля в местното управление. Още от времето, когато БСП управляваше общината, се разчиташе на ДПС както по време на местни избори, така и при вземането на решения в Общинския съвет.

С идването на ГЕРБ на власт в Севлиево това не се промени. На ДПС отново се разчита за гласове по време на местни избори, но и при гласуването в Общинския съвет. За благодарност и заздравяване на тези отношения и преди и сега управлящите се отблагодаряват с едно заместник-кметско място, най-често с ресор, от който нищо не зависи. По времето на БСП това беше евроинтеграция, сега е обществен ред и сигурност, а на поста е назначен областният лидер на ДПС.

В този управленски мандат ГЕРБ дори се престараха в угодничеството и направиха председателя на групата в Общинския съвет заместник-председател на Съвета. Не че от такава длъжност има нужда, както и никога не е имало. Затова пък председателят на Съвета на всяко заседание ясно и отчетливо казва „заместник-председател на Общинския съвет“, когато дава думата на Исмаил Хаджихасан от ДПС. Не може да се сбърка старанието да се акцентира на ролята, която Хаджихасан има в местната политика, макар той с нищо да не е блеснал в работата си вече втори мандат.

Не просто кандидат, а точно този кандидат

И ако дотук става въпрос за подкрепата към ДПС, не е за подценяване старанието им освен да изпратят в парламента свой човек от Габрово, този човек да е точно Юсеин Вейселов. Това е същият Вейселов, който през 2023 г. не се яви на съдебно дело, образувано по обвинение от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост.

Вместо да дойде в съдебна зала Вейселов отиде на среща с Илхан Кючюк във Велико Търново, а малко по-късно същия ден регистрира листата на ДПС за поредните парламентарни избори. Всичко това той свърши въпреки недоброто си здравословно състояние, ако се съди по аргументите пред съда, с които не се яви на делото срещу него. Съдът обаче отчете медийни публикации, които отразиха активността на Вейселов и след като първоначално делото бе отложено до подобряване на здравословното състояние на обвиняемия, бе възобновено набързо с мотива че Вейселов е „поставил личните си интереси над тези на правосъдието“.

Кой къде поставя личните си интереси вече няма значение.

По непредпазливост – бивш депутат от ДПС и кандидат за общински съветник с условна присъда за причиняване на смърт при пътен инцидент

Вейселов получи условна присъда и отново е народен представител с подкрепа от малко над 1500 гласа от избирателния си район. Законът го позволява, въпреки, че както казва един партиен лидер: „суверенът се произнесе“.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Областният съвет на ДПС в Габрово реши: „ДПС без Пеевски“

декларация, разпространена чрез фейсбук, областният съвет на ДПС в Габрово е реши: "ДПС без Пеевски".

Правото на достъп до информация е ключово за демокрацията – ПДИ представи годишния си доклад

Администрацията не може да изследва за какво гражданите търсят информация, публичните личности не може да се крият зад лични данни, защото обществото трябва да знае и сваляне тоталната анонимност за участници в съдебни процеси

Ердоан Узунов – председател на ДПС в област Габрово: „Нашият лидер е Ахмед Доган“

Нашият лидер е Ахмед Доган - това каза тази сутрин пред "За истината" председателят на областната структура на партията в Габрово Ердоан Узунов, като отрече да има напрежение сред членовете и поддържници на партията.

Още анализи

Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича „деребеи“

„Деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Така Пеевски и поддръжниците му наричат няколко знакови лица на ДПС, с които се карат. Пеевски твърди, че самият Доган изобщо не е част от конфликта, проблемът му е с „деребеите“. Кои хора има предвид?

За честта на хората: случаят с „ПИК“ и съдия Цариградска

Владислава Цapигpaдcĸa беше обект на злостни клеветнически кампании в "ПИК". Собствениците бяха осъдени да платят обезщетение. Но клеветническото съдържание не бе свалено. Защо съдът не пази честта на хората?

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

Всяко поколение рано или късно изпада в изкушението да мисли, че диктатурата с нейната афиширана дисциплина е по-ефективна подредба на обществените отношения от демокрацията с нейния всекидневно видим хаос. Затова на всяко поколение е необходимо да се напомнят следните три аксиоми.