BG | EN

Съдът спря дело срещу депутат от ДПС „заради тежко заболяване“ докато той регистрира партийна листа в Габрово

Водачът в листата на ДПС за Габрово Юсеин Вейселов (в средата) регистрира листата часове след отлагане на дело срещу него заради заболяване.
Снимка: фейсбук

Окръжният съд в Габрово прекрати делото срещу бившия депутат от ДПС Юсеин Вейселов „заради тежко заболяване и необходимост от продължително лечение“. В същото време той се снима докато регистрира кандидат – депутатската листа на партията си за предстоящите извънредни парламентарни избори.

Вейселов, който е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост, не се яви на заседанието, но часове по-късно дойде в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април т.г., на която е водач.

За заболяването на Вейселов съдът е уведомен през януари т.г. по време на съдебно заседание. Тогава адвокатът му представя документи, които удостоверяват влошеното здравословно състояние на Вейселов, каза за „За истината“ говорителят на Окръжния съд в Габрово Стела Цонева. Съдът назначава медицинска експертиза, която да установи степента на тежест на болестта, както и времето, необходимо за оздравяване на подсъдимия.

Вещото лице се произнесе

На 27 февруари т.г., на поредното насрочено съдебно заседание, назначеното вещо лице се произнася, че подсъдимият Вейселов действително страда от заболяване, чието лечение ще отнеме около половин година. Въз основа на това заключение съдът прекратява съдебното производство до оздравяването на бившия депутат.

Юсеин Вейселов не се явява в съда, което е разбираемо предвид влошеното му здраве. То обаче не му пречи по време на съдебното заседание да е във Велико Търново, където присъства на лекция на евродепутата Илхан Кючюк. Това бившият депутат сам споделя във фейсбук.

След лекцията Вейселов се връща в Габрово и отива в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за предстоящите избори на 2 април. От този акт отново публикува снимка в социалната мрежа.

И нищожното доверие носи мандат

Юсеин Вейселов е избран за депутат в 47 и 48 Народно събрание, в които влиза с под 1800 гласа. Това общо-взето е прагът на доверие към ДПС в габровска област и идва предимно от три севлиевски села.

При първия му парламентарен мандат бе със свален имунитет, от който сам се отказа, но след като главният прокурор го поиска, за да продължи наказателното производство срещу него.

Наказателна отговорност

Вейселов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил „БМВ“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

Инцидентът е станал около 7.30 часа, когато в дежурната част на Районното управление на Севлиево е получен сигнал за пътнотранспортното произшествие, при което на място загива 27-годишен велосипедист от Плевен. По първоначални данни смъртта е настъпила в следствие на челен удар между лекия автомобил, управляван от 25-годишен правоспособен водач от село Петко Славейков, за когото по-късно стана ясно, че е Вейселов и велосипедиста, който се придвижвал на велосипед с допълнително поставен двигател. Пробите на Вейселов за алкохол и наркотици веднага след инцидента са отрицателни.

По случая бе образувано досъдебно производство, а разследването на причините за възникване на инцидента продължи под надзора на Окръжна прокуратура Габрово, която на 10 септември 2021 г. внесе в съда обвинителен акт.

На 13 декември 2021 г., за когато в Окръжен съд Габрово бе насрочено съдебно заседание по делото, съдът спря производството до снемане имунитета на депутата.

Ново развитие имаше през юни 2022 г., когато делото бе прекратено „поради допуснати съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство“ и върнато на прокуратурата „за отстраняване на констатираните в мотивите на определението съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила“, пише в определението на съда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Математиката ще реши при кого да отиде четвъртия мандат в Габрово

ДПС или БСП ще вземат мандат от Габрово - това е въпросът преди предстоящите на 9 април избори за български парламент.

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.