BG | EN

Съдът пусна от ареста всички задържани за фалшиви ТЕЛК решения във Варна

Снимка: pixabay.com

Специализираният наказателен съд наложи „домашен арест“ на двама от задържаните при операцията за разкриване на измами с ТЕЛК решения във Варна и освободи останалите четирима без мярка за неотклонение.

Два часа прокуратура и адвокати спориха има ли достатъчно доказателства за действала повече от десет години във Варна организирана престъпна група, търгувала с удостоверения за инвалидност, информира БНР.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за шестимата обвинени – двамата посредници-родените в Сирия братя Райян и Уафик Шахуд, и лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.

Дневник допълва, че според събраните показания от 15 свидетели, част от които са били разпитани и пред съдя, всеки един от тях е давал на Шахуд по 500 лв. за получаване на пенсия за 72% инвалидност. Същата сума се е плащала и за подновяване на фалшиво ТЕЛК решение, за издаване на нов документ за инвалидност сумата е стигала до 1500 лв. 

Специализираният наказателен съд е освободил четиримата лекари като е преценил, че няма доказателства за организирана престъпна група. Двамата задържани сирийци остават под домашен арест. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият или извършат друго престление.

Прокуратурата ще обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините