BG | EN

За фалшива инвалидна пенсия във Варна се плащали от 1500 до 2500 лв.

Снимки от операцията във Варна – пресцентър на МВР

При специализираната операция за разкриване на измами с ТЕЛК решения във Варна е разкрита 6-членна организирана престъпна група. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство, съобщи пресцентърът на МВР. 

Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 души, придобили неправомерно решения по ТЕЛК (Трудово-експертни лекарски комисии), които преценяват дали човек има право на инвалидна пенсия и каква е степента на увреждането му.

Според данните, изнесени от МВР, двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия в двама от лекарите са били намерени 20 хил. лв., а в две банкови касети – 1 480 000 лв. и над 200 хил. лв. В хода на разследването са били разпитани 31 свидетели.

При операцията във Варна вчера са били задържани общо 45 души, а като обвиняеми са привлечени шестима, сред които петима лекари с различни специалности – травматолог, невролог и рентгенолог. Те са били задържани за 72 часа, а утре предстои да бъдат разгледани исканията за постоянен арест.

По време на брифинг по темата днес заместник-главният прокурор Иван Гешев представи данни за извършения до момента наказателно-правен анализ, свързан с аналогичен вид престъпления. По думите на Гешев, цитирани от Дневник, на много места измамите с пенсии за инвалидност са превърнати в доходоносен бизнес – търговско предприятие, като хора от това престъпно сдружение сами си търсят клиенти. 

Според изнесените данни, докато за две години има 46 досъдебни производства за подобни измами, за по-малко от два месеца – през декември и януари, са образувани 44. Известните случаи до момента са в Ловеч, Търговище, където вече има присъда за лекар – член на ТЕЛК, а в Силистра и Плевен работата продължава.

Престъпленията се извършвали по типова схема: лекари издават бележки за несъществуващи хронични заболявания, те се завеждат в Националния осигурителен институт, а пари под формата на инвалидни пенсии се получават от хора, нямащи право на такива. В някои случаи имало напълно здрави хора, а в други такива със завишена степен на инвалидност.

Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов е пояснил, че проверките са започнали от областите, където има отпуснати най-много инвалидни пенсии. В област Силистра се оказало, че 30% от население получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където проверка върви от вчера, са 15 %.

От работата на дирекция на полицията, ГДБОП и областните дирекции е било установено, че за да се получи инвалидна пенсия в Силистра, са плащани около 600 лева, а във Варна от 1500 до 2500 лева, съобщават още разследващите по време на пресконференцията днес, цитирани от централните медии.

Според Иван Гешев, проверките до момента показват, че са нужни промени в законодателството, които да дадат повече власт на службите на НОИ да проверяват документите, с които се получават инвалидни пенсии, посочва Дневник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините