BG | EN

Специализираната прокуратура проверява „топлия обяд“ на кмета на Червен Бряг

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов
Кметът на Червен бряг Данаил Вълов
Снимка: „За истината“

Специализираната прокуратура е започнала проверка на кмета на Червен Бряг Данаил Вълов. Това съобщи днес в информация, разпространена до медиите държавното обвинение.

Работата по проверката е възложена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), информират от прокуратурата.

От разпространеното съобщение става ясно също, че наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на „Господари на ефира“, излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е било, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС, пояснямат от прокуратурата.

Според публикуваните детайли по случая, през месец април 2017 г. Община Червен бряг е обявявила обществена поръчка с две обособени позиции – „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр. Червен бряг“ и „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр. Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена“ е отговаряла фирмата „М.-П.“ ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година, посочват от държавното обвинение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините