BG | EN

Собственикът на брикетната фабрика в Русе съди екоактивист за клевета във „Фейсбук“

Снимка, с която Светлозар Станчев е илюстрирал един от постовете си на 22 ноември м.г.

Собственикът на дружеството „Терми и Ко“, което притежава русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и съпругата му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев заради негови твърдения, че с дейността си предприятието замърсява въздуха. 

Станчев е администратор на „Фейсбук“ групата „Без въглищен прах в Русе“, където редовно публикува снимки и видеа за състоянието на въздуха в района на фабриката. Искът на собствениците на брикетната фабрика е заради пет поста на екоактивиста, които, според тях, са “неверни и позорящи”.

“Те представят както г-н Любомир Стоянов, така и г-жа Валентина Стоянова като извършители на редица нарушения на действащото законодателство по опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което не отговаря на истината. Поради това престижът, доброто име и професионалната им етика са увредени в максимална степен и то пред широка аудитория”, гласи жалбата.

В отговор обвиняемият екоактивист обяснява, че “собственикът не оспорва достоверността снимките и клиповете, на които се вижда замърсяването, нито оспорва твърденията, че фабриката нарушава редица наредби и закони. Собственикът оспорва единствено твърдението, че замърсява. Неговата теза е следната: „След като РИОСВ, РЗИ, Община Русе и други институции не е виждат замърсяване, значи няма замърсяване”.

Оплаквания от жители на Русе за потенциално замърсяване в района на брикетната фабрика са ежедневие, но институциите досега не са открили нарушения. Това потвърждава и служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в отговор на депутатски въпрос. 

Карамфилова твърди, че за последните 5 години на място на работната площадка са извършени 7 извънредни проверки. При всички тях не е констатирано замърсяване на въздуха и на уличното платно, нито разпространение на прах извън работната площадка.

Първото дело е насрочено за понеделник, 27 февруари от 10 часа в Районен съд в Русе.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините