BG | EN

След 4 години и поредица от ремонти саниран блок в Бургас продължава да тече

Санираният блок 101 в бургаския кв. „Меден рудник“, който четири години, след като е бил саниран, продължава да дава дефекти.
Снимка: Радио Бургас

Жилищен блок в Бургас, саниран по Националната програма за енергийна ефективност, отново е протекъл, след като през последните 4 години, след приемането на обекта, сградата е била ремонтирана най-малко два пъти годишно заради проблеми, възникнали в резултат на санирането.

Блок 101 се намира в зона „В“ на комплекс „Меден Рудник“. Последният сигнал за теч е от края на ноември т.г. Заради валежите за пореден път е възникнал проблем с част от покрива.

Райно Златев- домоуправител в блока, разказва, че течовете са отстранявани периодично от дружеството – изпълнител, но възникват отново след всяко топне на снега или проливен дъжд. Според него дружеството – изпълнител е било викано всеки път, когато е имало проблеми, но те са се повтаряли след всеки нов дъжд. На 24 ноември след поредния порой работниците сами са започнали да полагат хидроизолация, без да са били викани, казва Златев.

Проблемите започват още след приключване на санирането и продължават вече четири години. Според домоуправителя, ремонтите са по 2-3 годишно, а 5 годишният гаранционен срок скоро изтича.

Засегнатите предлагат когато едно дружество ремонтира няколко пъти даден участък без да реши проблема, да се даде възможност за наемане на друго, а заплащането да е със средства, осигурени чрез запор на плащания към изпълнителя по договор за саниране.

Обществената поръчка за санирането на блока е спечелена през 2015 г. от дружеството по закон за задълженията и договорите „Блок 101 Бургас“ обединение между компаниите „Креал ” и „Плеядес България”.

В конкурса е участвало и още едно дружество – „Мидия инфраструктурно строителство“, но поръчката е възложена на компанията „Блок 101 Бургас“, получила 85 точки при класирането, като 20 от тях са присъдени заради предложения по-кратък срок за проектиране. Избраният изпълнител е дал за проектиране 18 календарни дни, при 42 – предложени от конкурента му. 

В отговор на зададени въпроси към Община Бургас, която е страна по договора с дружеството – изпълнител и възложител на проекта, от Общината потвърждават за възникналите през годините проблеми в санираната сграда, като обръщат внимание на това, че строителната компания е отстранявала възникналите нередности.

„Според предвидените в нормативната база условия, ако фирмата не отстрани възникналите повреди по време на гаранционния срок, това се прави от Община Бургас, след което сумата за извършените дейности се изисква от фирмата по съдебен път“, пише в отговора на местната администрация.

„Досега фирмата се е отзовавала на подадените към нея сигнали и проблемите са били отстранявани. В последната жалба от месец декември тази година е установен нов проблем, свързан с компрометирана ламарина. Тя ще бъде подменена с нова в срок до края на месец декември“.

От общинската администрация, обаче, не казват какво ще се случи ако проблемите със санираната сграда продължат и след като приключи 5-годишният гаранционен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините