BG | EN

Пълна промяна – когато заговорят „вътрешни гласове“ на съветниците в Благоевград

Само за два месеца мнозинството в Общинския съвет на Благоевград промени мнението си за продажба на пет общински имота без ясно мотивация за това. Незаконно ли е било повторното гласуване?

Благоевград
Снимка: Wikipedia

Общинският съвет в Благоевград даде преди месец съгласието си за продажба на пет общински поземлени имота чрез търг с тайно наддаване. Част от тях са зелени междублокови пространства. Според идентификаторите на въпросните парцели обаче става дума за същите терени, чиято продажба през август същите съветници бяха отхвърлили. Някои от имотите, поне тези, които успяхме да проверим се оказаха зелени площи, тоест ще се застроят и последните такива останали в града.

По време на заседанието на Общинския съвет през октомври имаше само една реална заплаха продажбите отново да бъдат отхвърлени. Тя бе изразена в позицията на Илко Стоянов/Глас народен/. В изказването пред съветниците той напомни за записаното в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Там е записано, че „предложение за решение по което общинският съвет се произнесъл със свое (предходно) решение не може да се внася за повторно разглеждане от Общинския съвет до шест месеца от вземане на решението на съвета. За новото му разглеждане вносителят трябва да мотивира настъпването на нови обстоятелства за неговото разглеждане“.

С тези мотиви Стоянов поиска отпадане на точките за повторно гласуване на продажбите. Предложението му, обаче не бе прието, тъй като някои съветници, само за месец необяснимо бяха променили позициите си. Ето как се случи това:

Вчера „за“, утре „против“

Решението за продажба на първия имот бе прието с 19 гласа „за“, 12 „против“ и 3 „въздържал се“. За сравнение – за същия имот през август т.г. са гласували 6 „за“, 20 „против“ и 3 „въздържал се“.

Второто предложение бе прието с 19 гласа „за“, 15 „против“ и 0 „въздържал се“. През август гласуването беше различно – 10 „за“, 9 „против“ и 6 „въздържал се“.

Съгласието си за публичен търг с тайно наддаване за продажба на третия общински поземлен имот през октомври дадоха с 20 гласа „за“, 14 „против“ и 1 „въздържал се“. И тук гласуването два месеца по-рано изглеждаше по съвсем друг начин – 16 „за“, 8 „против“ и 4 „въздържал се“.

През октомври на публичен търг отиде и Урегулиран поземлен имот в ж.к. „Еленово” в Благоевград. Това стана с 20 гласа „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“, след като през август решението за това бе отхвърлено с 10 гласа „за“, 9 „против“ и 6 „въздържал се“.

Два от имотите са междублокови пространства, които след продажбата най-вероятно ще бъдат застроени.

Двойните стандарти

В подкрепата си за продажбите преди гласуването, председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков /коалиция „Заедно за Благоевград“/ обясни, че според указания на Върховната апелативна прокуратура всички правилници на общинските съвети в България, трябва да се променят и да се приведат към действащата в момента нормативната уредба. Той обаче пропусна факта, че указанията на главния прокурор са дадени още преди 2 години, през които съветниците са продължили да работят установения правилник.

Важна подробност в случая е, че текстът, касаещ повторното разглеждане на предварително отхвърлени предложения, е действащ към момента и една бъдеща промяна не би имала обратно действие. Нещо повече – указанията за промяна, засягат незаконосъбразни текстове в правилниците. Но цитираният явно не е такъв. В противен случай може да се окаже, че е и до момента Общинският съвет в Благоевград е работил незаконосъобразно.

Практиката в работата на съвета показва, че точно на база този текст, не са допускани множество решения, които касаят граждански казуси. Протоколите от заседанията на съвета показват, че във всички подобни случаи и председателя му и кметът на града Атанас Камбитов са се позовавали именно на правилото, че едно и също решение не може да бъде прегласувано в рамките на по-малко от 6 месеца. Двоен стандарт ли е това?

Питайте председателя!

На въпроса какво е повлияло промяната в мнението й по едно и също решение от август до октомври Славка Гелишева от коалиция “Заедно за Благоевград- ЕНП и КБ“ каза следното: „Не бих могла да отговоря на този въпрос. Трябва да се обърнете към председателя на съвета Радослав Тасков“. Ако си позволим да тълкуваме думите й, казаното би трябвало да означава, че председателя задава указания за начина, по който гласуват съпартийците му.

Георги Корчев от „Движение 21″, също нямаше обяснение за промяната в начин, по който гласува през август и два месеца по-късно. Каза само, че той и колегите му „мислят за бизнеса“, каквото и да означава това.

При повторното гласуване и съпартийката на Корчев Албина Анева подкрепи продажбата на петте общински имота. Само ден преди това в интервю за местна медия в Благоевград тя беше заявила, че има забележки към предложението и няма да го подкрепи. В неофициален отговор на въпрос, зададен от „За истината“ Албина Анева заяви, че и през октомври, както през август не е подкрепила предложенията. Това обаче се оказа невярно. Според протокола от поименното гласуване по време на заседанието се оказа, че е гласувала „за“ продажбите.

Съветниците от ГЕРБ, които през август също не подкрепиха продажбите се „поправиха“ през октомври. Давид Петров обясни рязката промяна в позицията си с неясния мотив, че „не се притеснява от презастрояване, тъй като за това си имало определени изисквания“.

Само за два месеца „пълна промяна“ претърпя и мнението на още петима общински съветници от ГЕРБ – Кирил Илиев. Венцислав Хросинков, Илия Георгиев, Елена Димитрова и Евгени Бибов.

„За истината“ се опита да получи обяснение за претърпяната метаморфоза и от други общински съветници. Част от тях отказаха коментар, а други си тръгнаха по-бързо от обичайно след края на заседанието. Съветниците от ГЕРБ, които този път гласуваха „за“ бяха „най-бързи“ в бягството от неудобния въпрос и оставиха Давид Петров да говори от името на цялата им група. (Видео от гласуването и как общински съветници обясниха смяната в позициите си можете да видите тук)

Послушното мнозинство

Прокметското мнозинство в Общинския съвет на Благоевград, което първо отхвърли, а после прие решенията за продажба на петте поземлени имота Има странна политическа структура. В него влизат всички съветници от ГЕРБ, Радослав Тасков, Васил Щерев, Гергана Муртова, Владимир Таковски, Васил Димитров, Славка Гелишева и Захари Хаджийски (“Заедно за Благоевград- ЕНП и КБ“), Георги Васев, Рашко Динков и Румен Калайджиев („Коалиция за Благоевград”),Димитър Урдев и Васил Миладинов (ПП Земеделски съюз Александър Стамболийски), Албина Анева и Георги Корчев (Движение 21) , Георги Васев (ВМРО) и Христо Ковачки (ПП “НАРОДЕН СЪЮЗ“), които обикновено са единодушни в гласуванията.

Сериозно мотивираните

Промяната в поведението на мнозинството общински съветници след лятната ваканция може да има и съвсем прагматично обяснение. Голяма част от тях са сериозно мотивирани да запазят добрите си отношения с кмета на града Атанас Камбитов.

Урдев, Миладинов и Динков участваха активно в програмата за саниране и със сигурност са спечелили добре от това.

Христо Ковачки е концесионер на сградата на бившата градска баня, която превърна в СПА хотел. В края на миналата година стана ясно, че има сериозни дългове към общинския бюджет.

Румен Калайджиев неотдавна получи разрешение да ползва минерална вода за хотела, който стопанисва. За тази цел получи разрешение от Общинския съвет и подкрепа от кмета Камбитов.

Погледнат от тези позиции опитът на всички, изброени до тук, да се противопоставят на решението за продажба на петте общински имота през август, може да е бил просто трик за „вдигане на цената“. А тя и без това вече е твърд висока за гражданите на Благоевград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините