BG | EN

Прокуратурата проверява сигнала за насилие над деца с увреждания

Кадър от видеото с насилие над деца с увреждания в габровския дом „Хризантема“
Принтскрийн от bTV

Прокуратурата в Габрово проверява сигнал, подаден от кмета на града Таня Христова за физически и психически тормоз над деца от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Хризантема“. Сигналът е подаден на 16 януари т.г. Ден по-рано Христова е била уведомена за случващото се в центъра от неговия директор Маринела Лазарова. Към информацията на Лазарова са били приложени и видео записи, които показват как две от служителките ритат, удрят, блъскат и обиждат децата.

Един от видеозаписите е от декември 2016 г. Още тогава го предоставих на Даниела Василева – директор на дирекция „Образование и социални дейности“ в общинската администрация в Габрово. Тя знае за случващото се в центъра, виждала е записите, правени с телефон, от които става ясно, че децата се малтретират. А сега удобно обяснява, че е не е била уведомена“, заяви пред „За истината“ Маринела Лазарова.

Според нея няма отговор и на въпроса защо записите са правени през декември 2016 г., а са стигнали до Общината едва през януари 2018 г. Василева, отричайки да е била уведомявана по-рано за случващото се в център „Хризантема“. „Ние редовно го посещаваме, следим за работата на екипа и качеството на услугите, които се предоставят тям, казва още тя. Мислите ли, че ако е имало и най-малко съмнение за тормоз над децата, нямаше да предприемем действия?“.

Именно липсата на реакция от страна на общинската администрация става причина в началото на т.г. сигналът да бъде адресиран до кмета на Габрово Таня Христова.

След като случаят стана публичен, кметът Христова нариса в страницата на общинската администрация следното: „По повод междуличностен конфликт в екипа на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ изисках обяснения от ръководителя на Центъра. В получените обяснения има данни за насилие над деца. Незабавно сезирах Районна прокуратура Габрово и Държавна Агенция за закрила детето, с молба за спешна проверка и предприемане на действия по компетентност от страна на двете институции“.

Не разбирам за какъв междуличностен конфликт се говори, след като ясно се вижда, че става дума за насилие и тормоз над деца с увреждания“, отговори задочно Маринела Лазарова.

Двете служителки, заснети да бият и обиждат деца с увреждания все още са на работа в центъра. Едната е медицинска сестра и от май месец миналата година официално се води в болнични. Според Лазарова към момента тя не представлява заплаха за настанените деца. Колежката й обаче утре ще получи заповед за освобождаване от работа, заяви Маринела Лазарова.

В Център „Хризантема“ в Габрово към момента живеят седем деца и трима младежи. Районната прокуратура в града е възложила проверка за събиране на данни за причиняване на телесна повреда от длъжно лице, като е даден 15 дневен срок за изпълнение.

До момента проверката не е приключила и не е докладвана на прокурор.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините