Фондация ще се грижи за бъдещето на Епископската базилика в Пловдив

Епископска базилика Пловдив
Епископска базилика Пловдив
Снимка: Фондация „Америка за България“

Строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ в Пловдив тече с ускорени темпове. Комплексът трябва да отвори врати за посетители в края на септември т.г.

Докато архитекти, дизайнери, строители и археолози работят по сградата и съдържанието на музея, е в ход още един мащабен проект.

През януари е регистрирана фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса на Пловдив. Фондацията набира средства от бизнес общността и гражданите чрез кампанията „Подари си птица“.


Строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ в Пловдив
Снимка: „За истината“

„Под тепето“ разказва за историята на птиците и възможностите те да бъдат осиновени. В Епископската базилика в Пловдив са открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 100 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се грижат за тях, като даряват 5 хил. лева годишно. С набраните средства от кампанията, „Приятели на базиликата“ ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции.

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.  Решението на ЮНЕСКО да включи обект в своя списък от обекти на световното културно наследство е дълъг и сложен процес. Едно от многобройните изисквания на ЮНЕСКО е общността да се обединява около опазването и популяризирането на своето културно-историческо наследство. Включването на бизнеса, културните организации, туроператорите и активните граждани в работата на „Приятелите на базиликата“ гарантира интереса на пловдивчани да съхраняват и развиват този невероятен музей, съобщават от фондацията.

Проектът на бъдещия музей, който трябва да съхрани музайките на Епископската базилика в Пловдив
Визуализация: DUO

До този момент в кампанията „Подари си птица“ с дарения са се включили 11 компании и граждани – „EVN България“, „Спийдфлоу“, „Милара Интернешънъл“, „Атаро Клима“, „Камо билд“, „Интеркомплекс“, Съветът на директорите на Фондация „Америка за България“, фондация „Пигмалион“, семейство Шилър, семейство Вандер Уил и Шарлийн и Гари МакДугъл.

За повече информация можете да посетите сайта http://www.plovdivmosaics.org.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам