BG | EN

Епископската базилика и мозайките на Филипопол влизат в списък на световното наследство

Базилика ЮНЕСКО Пловдив
Снимка: podtepeto.com

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Информацията е потвърдена от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

Кандидатурата отговаря на оперативните изисквания на световната организация и е впечатлила със своята задълбоченост, посочва регионалното издание „Под тепето“.

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването й в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, коментира министър Банов. Министерството убедено е подкрепило инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването на базиликата в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част, не само от българското, но и от световното културно наследство. Благодарни сме за партньорството на Община Пловдив, българското правителство, постоянното представителство на България в ЮНЕСКО, на археолози, реставратори и на стотиците хора и компании, които дариха своя доброволен труд, за да разкрият тези български съкровища, доскоро тънещи в забрава.“, каза президентът на Фондацията, Нанси Шилър.

Кметът на Пловдив, Иван Тотев, подчерта, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България.

„Включването на Епископската базилика в Индикативния списък на България в ЮНЕСКО е още едно признание за значимостта на културното наследство на страната ни. С всички сили ще продължим да съхраняваме и популяризираме това наследство, защото то разказва за нашата история, отразява нашите ценности и свидетелства за досега ни с други култури. Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности“, коментира българският посланик във Франция, Ангел Чолаков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините