BG | EN

Пълномощията на председателя на Общинския съвет в Дряново са прекратени предсрочно

Тодор Георгиев
Снимка: За истината

По искане на петима общински съветници от групата на ГЕРБ и с гласовете на седем, на 16 април т.г., на извънредно заседание на Общински съвет Дряново, бяха прекратени предсрочно пълномощията на председателя на ОбС Тодор Георгиев /ГЕРБ/. За нов председател бе избран Георги Казаков, също от групата на ГЕРБ. 

„Изморих се от лицемерие, изморих се от злоба и зависими хора“, написа в профила си в социалната мрежа сваленият председател преди заседанието. В обръщение към гражданите на Дряново той споделя огорчението си от действията на кмета Мирослав Семов и негови колеги от управляващата партия, за които това е трети опит да отнемат правомощията му на председател на общинския съвет в Дряново. „Казано на български, да премахнем неудобния“, коментира Георгиев в същия пост.

„Човекът, който изнесе на плещите си кампанията на настоящия кмет по време на изборите Тодор Георгиев, изпадна в немилост, защото започна да задава много неудобни въпроси за прозрачността на политиката на кмета Семов“, коментира съветникът от опозицията Румяна Станчева /БСП/.

Според искането за предсрочно прекратяване на пълномощията от съветниците Стефан Енчев и Галин Герганов /Партия на зелените/, Даниела Василева, Преслава Демирева и Георги Казаков /ГЕРБ/, председателят на ОбС в Дряново не се съобразява с нормите на Закона за местно самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/, поведението му по време на заседанията на общинския съвет говори за нарушена комуникация между съветниците и общинската администрация, а като председател на футболен клуб „Локомотив 1927“ Дряново, превръщал съветниците в заложници на интересите на клуба. В искането петимата съветници говорят за чести конфликти между Тодор Георгиев и общинската администрация в Дряново, за конфликти с останалите съветници и твърдят, че е налице системно неупражняване правомощията на председателя за контрол върху актовете на кмета и решенията на общинския съвет.

Граждани на Дряново смятат, че Георгиев е свален точно защото е упражнявал контрол върху дейността на общинската администрация. В града се говори, че е отстранен, защото започнал да задава много въпроси, интересувал се от обществени поръчки, договори и управление на публични финанси, което не се харесвало в Общината. Наши източници подозират, че зад отстраняването на Тодор Георгиев стои кметът на Дряново Мирослав Семов, който в оставащата близо една година от мандата, щял да дирижира еднолично работата на общинския съвет чрез новия председател.

„Като председател на общинския съвет в Дряново не съм слугувал на интереси, напротив, противопоставял съм се, когато съм подозирал нередности“, сподели Георгиев пред „За истината“. Според него заради това му поведение на три пъти е искано прекратяване на пълномощията му. Що се отнася до съществуването на конфликти между него и кмета Мирослав Семов, е категоричен, че отношенията им не винаги са били гладки. „Но това е обществен конфликт, между нас личен конфликт няма как да възникне, защото аз не съм подчинен на кмета, доходите ми също не зависят от него. За съжаление не така мислят мои колеги в общинския съвет, на които преди да си тръгна казах, че има още да учат, за не да се кланят и стават зависими както в живота, така и в работата на общинския съвет“, сподели Георгиев.

Новоизбраният председател Георги Казаков е роден през 1984 г. в Свищов. Има средно образование от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово. Занимава се с производство на сладкарски изделия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините