BG | EN

Президентът сезира Конституционния съд за финансирането на партиите от бизнеса

Румен Радев
Снимка: prezident.bg

Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд за законови разпоредби, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, съобщи днес прессекретариатът на държавния глава. 

Искането на държавния глава е да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена в началото на юли по инициатива на ДПС. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“ досегашната забрана за дарения за формациите от юридически лица отпадна. Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас.

Според Румен Радев оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си, и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът.

Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, според държавния глава, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, смята още президентът Радев.

Държавният глава смята още, че се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, щели бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, посочва още веднъж Румен Радев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините