Поредно политическо назначение в държавното „Плод-зеленчук“ – Габрово. Този път е човек на БСП

Валери Митов
Снимка: личен профил във фейсбук

От края на февруари държавното дружество „Плод-зеленчук“ в Габрово е назначен Валери Митов, областен председател на БСП в Габрово.

С какви мотиви е освободен предишния управител Хилда Цвъркалева и какво е натежало в избора на Валери Митов „За истината“ попита в Министерството на икономиката и индустрията. Оттам отговориха, че „в момента се извършва финансов одит в дружеството и резултатите от него ще бъдат обявени своевременно от новия директор. На всички останали въпроси ще получите изчерпателни отговори от него заедно с резултата от одитния доклад“, гласи лаконичният отговор на въпросите, отправените към икономическото министерство.

Отказана бе информация и за заплатата на новия управител, както и тази на досегашния. Тази информация има значение на фона на финансовите показатели на дружеството, достъпни през Търговския регистър. Според последния публикуван там отчет, който е за 2020 г., „Плод-зеленчук“ в Габрово отчита 15 хил. лв. загуба към 31 декември 2020 г. Предишната 2019 г. е приключена с минимална печалба от 14 хил. лв. От всичко това е видно, че

габровският „Плод-зеленчук“ е със затихващи функции и то не от вчера.

Дружеството има пет магазина в различни части на Габрово, които отдава под наем, а управителят дори няма офис. На този фон е странно какъв е интересът на държавата да поддържа собственост в него, освен ако това не е начин министри от различни партии да се отблагодаряват на свои хора като ги назначават за управители.  

Директор на държавна фирма в Габрово бе уволнен заради декларация с невярно съдържание – тук.

Лаконичен в отговорите си бе и новоназначеният управител Валери Митов. За всички въпроси относно действителното състояние на дружеството и неговото изненадващо назначение той посъветва да се обърнем към Министерството на икономиката и индустрията, откъдето както по-горе е обяснено, посъветваха да питаме него.

Какво не е наред, че е обвито в мълчание,

засега не е ясно, затова ще се съобразим със съветите от ведомството на Корнелия Нинова и ще изчакаме да приключи одита на държавната фирма.

Дали назначението на Митов му е политическо, той не каза. Отказа да коментира и заплатата си, за която източници на „За истината“ твърдят, че е 5 хил. лв. Дали това е сумата, под която Митов ще се подписва, засега остава тайна, докато сам не реши да говори, както всъщност обеща, но с уговорката, че първо трябва да има яснота по детайлите на новата си длъжност.   

Митов няма опит в управлението на търговия с плодове и зеленчуци.

Малко преди да поеме държавната фирма е бил управител на „Дива Про“ – дружество, в което е бил и съдружник. Това дружество е с основен предмет на дейност реклама, наши източници казват, че Митов се е занимавал с организация на събития. През 2018 и 2019 г. обаче фирмата му не е имала дейност, се вижда от Търговския регистър, а за 2020 г. отчита 3 хил. лв. печалба.

Докато бизнесът му е по-скоро скромен, Валери Митов обаче трупа опит като БСП активист. Партийната му кариера започва през 2016 година, когато става заместник председател на Младежкото обединение на БСП в Габрово. Две години по-късно е и негов областен председател, а от ноември 2020 г. е председател на Областния съвет на партията, което „върви“ с членство в Националния съвет на БСП. На парламентарните избори през лятото и есента на 2021 г. е в листата с кандидати за народни представители на БСП.

Митов е поредният партиен функционер, назначен да управлява държавното дружество „Плод-зеленчук“

в Габрово. През 2015 г. тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски назначи на мястото Антоан Згрипаров – областен лидер на СДС в Габрово и общински председател в Трявна. Згрипаров бе освободен през 2017 г. от друг министър на икономиката – Емил Караниколов, защото прокуратурата откри, че е декларирал неверни обстоятелства пред Търговския регистър. Управител стана Анита Велкова – бивш член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. След по-малко от година, през юни 2018 г. за управител е назначена бившия общински съветник от ГЕРБ в Габрово Хилда Цвъркалева. От нея през 2022 г. управлението поема БСП-лидерът Валери Митов.

„Плод-зеленчук“ Габрово е правоприемник на „Булгарплод“. Дружеството има капитал от малко под 30 хил. лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам