BG | EN

Близо 2 хил. души са проследили виртуално обучене за журналисти, организирано от „За истината“

Журналистът от Би Ти Ви Иван Георгиев (вдясно) и операторът на телевизията Борис Пинтев по време на лекцията им.
Снимка: „За истината“


Близо 2 хил. души са следили виртуално в интернет лекциите на журналиста Иван Георгиев и оператора Борис Пинтев от Би Ти Ви, с които те участваха в обучението на екипа на независимата платформа за разследваща журналистика За истината“. Това показват статистическите данни в страницата на платформата във Фейсбук. Обучението се състоя на 18 май т.г.

Лекциите бяха излъчвани на живо и в сайта „За истината“.

Журналистите от Би Ти Ви, говориха пред свои колеги от регионални медии, комуникационни експерти и студенти за особеностите при създаването на текстове към видеорепортаж, за техниките при работа с камера и за това как видео, заснето дори с непрофесионална техника, може да направи разследванията по-убедителни, по-ефективни и по-достъпни за широка аудитория.

Участниците в обучението бяха запознати с използването на най-популярните програмни продукти за видео монтаж, както и етичните стандарти за използване на скрита камера.

Иван Георгиев е част от екипа на Би Ти Ви от 2006 г. Зрителите го познават най-вече от репортажите и преките включвания в сутрешния блок и новините на Би Ти Ви. Автор е и на множество серии от поредицата „Би Ти Ви Репортерите“.

През 2011 Иван е избран от колегите си в Би Ти Ви за репортер на годината. През 2012 г. получи първата голяма награда за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова” за поредица от разследвания, разобличаваща схеми за манипулиране на изборния процес.

През 2012 Иван е избран за един от десетте участници от цял свят в програмата за професионална квалификация и усъвършенстване на базирания в Минеаролис, САЩ Световен прес институт (World press institute).

Операторът на Би Ти Ви Борис Пинтев
Снимка: „За истината“

Операторът на Би Ти Ви Борис Пинтев има повече от 20 години професионален опит. Два пъти е носител на отличието „Оператор на годината” в традиционния конкурс на „Би Ти Ви Новините“. Борис Пинтев е и преподавател в „Нов български университет“.

Лекциите на Иван Георгиев и Борис Пинтев можете да проследите тук, тук и тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Прокуратурата прекрати разследването за доставката на антигенните тестове за ученици

Прокуратурата е прекратила разследването за поръчката на щадящите ковид тестове за деца по времето на здравния министър Стойчо Кацаров.  В мотивите на постановлението за прекратяване е записано, че е...

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.