Печатница за фалшиви пари е открита в хотел в Слънчев бряг

Снимка: пресцентър на МВР

Печатница за фалшиви пари е била разкрита при акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол. Тя се е намирала в същия хотел в Слънчев бряг, където преди няколко години отново беше разбита група, занимавала се с производството на неистински пари и документи.

При акцията са задържани 9 души, на четирима от които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а на други двама за изработка на фалшивите банкноти и документи.

Групата е имала печатници в три области – в Пловдивско и Шуменско са се печатали фалшивите документи, а в Слънчев бряг – парите, съобщиха разследващите. 

В хода на разследването са претърсени 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курорта „Слънчев бряг“ е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др.

Машините за тях са намерени в същото помещение в хотел в Слънчев бряг, което беше затворено след акцията през 2018 година.

При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление.

Снимка: пресцентър прокуратура

Задържаните производители на фалшиви долари, евро и лични документи са направили български задграничен паспорт на името на Силвестър Сталоун.

Той е намерен при обиск на цех за фалшиви документи в село край Пловдив. Според разследващите е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката.

Иззетото количество възлиза на около 360 хил. долара и над 400 хил. евро. По първоначални данни, банкнотите са били пласирани на територията на страната ни, те са с много добро качество и с по-голяма защита.

Част от задържаните при днешната акция са били арестувани и преди две години и половина. Запитани как си обясняват това директорът на ГДБОП Любомир Янев и и.д. ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отговарят:

„Обяснявам си го на база на това какъв е потенциалът, умственият, на човека, който го прави това нещо. Явно не е взел други мерки да го измести най-малкото това нещо някъде другаде“, коментира Любомир Янев.

„Хората професионално се занимават с това и имат изключително престъпно изградени навици. Включително има и осъждани за предходната разбита печатница, тоест не е получена превенцията, която е следвало да бъде получена“, каза Валентина Маджарова.

В хода на разследването е възможно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица, посочват от прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам