BG | EN

Общински чиновници избират директор на обществената телевизия в Шумен

Снимка: pixabay.com


Жури, съставено единствено от чиновници в кметската администрация в Шумен ще избере директора на едноименната обществената телевизия. Това показа проверка на “За истината”. В комисията по избора няма нито общински съветници, нито експерти по телевизионна журналистика, нито представители на гражданския сектор или други политически сили освен управляващата ГЕРБ.

Общинското предприятие има широка дейност – създаване и излъчване на телевизионна и радиопрограма, издателска дейност, видео и звукозаписи, разработка и реализация на медийни продукти, информационна и консултантска дейност и т.н. Но на практика от дълги години центърът функционера единствено като общински ефирен телевизионен канал „ОМЦ“.

Всички оценяващи от 5-членната комисия за избора на директор са щатни служители на Община Шумен, които разбират от телевизия само в качеството си на зрители. Това обаче не им попречи да проведат конкурса на 10 април, да преценят концепциите на двамата кандидати за поста и самоуверено да им напишат оценки.

Впрочем, именно на конкурса стана ясен притеснителният – меко казано, състав на изборната комисия, назначена със заповед на кмета на общината Любомир Христов /ГЕРБ/.

Зрители избират директор на телевизията

Оказа се, че за председател на комисията по избора е назначен заместник-кметът по икономическо развитие Росица Антонова, магистър по управление и икономика на аграрно-промишленото производство от УНСС и магистър по счетоводство и контрол от Великотърновския университет. Предполага се, че поне следи редовно програмата на ТВ Шумен.  В комисията влизат и четирима членове: Найден Косев – заместник-кмет по култура, възпитаник на Шуменския университет, Роза Енчева – пресаташе на община Шумен, Диляна Христова –  началник на отдел „Човешки ресурси“ и Василина Кънчева – юрист на общината.

Нито един от членовете на комисията не се е занимавал с телевизионна журналистика. Но по логиката на местните управници това не е необходимо, тъй като Телевизия Шумен е общинско предприятие със 100 процента общинска собственост, затова нейният директор може да бъде избран и от общинските чиновници.  Телевизия Шумен обаче е обществена медия, която по статут е независима и трябва да предоставя равен достъп на всички политически сили. Освен това медията се издържа от общинския бюджет, т.е. с парите на всички данъкоплатци. Нито един от тези важни факти не е взет предвид от кмета Христов, когато е определял състава на изборната комисия. В нея трябваше да има поне двама представители на местния парламент, защото принципал на телевизията е именно общинският съвет, а не кметът на общината, възмущават се съветници от Шумен.

Съветници: Тази комисия утре може да избере и първа цигулка във филхармонията!

„Същата тази комисия утре може да избере и първа цигулка във филхармонията, защото и филхармонията се издържа от общината“ – така ехидно коментира случващото се председателят на комисията по култура към общинския съвет Венцислав Венков, дългогодишен журналист във в. 24 часа, създател и водещ на популярно предаване по Телевизия Шумен. И в качеството си на председател на ресорната общинска комисия, и като опитен телевизионер именно той беше човекът, когото шуменци очакваха да видят начело на комисията по избора на нов директор.  Само че Венков изобщо не е бил поканен за участие във въпросната комисия.

„Изненадан съм от факта, че в комисията има само хора от кметската администрация, но там очевидно е пълно със специалисти по телевизионна журналистика, които познават изтънко телевизионната специфика“, коментира иронично Венков. Според него, самият факт, че в комисията няма представител на общинския съвет, е потресаващ.  „Поне за кумова срама можеше да включат един представител на общинския съвет, който малко или много е имал работа с телевизията! Да не говорим, че от институционална гледна точка задължително трябваше да има представител на комисията по култура“, заяви Венков.

Според него, конкурсът за директор на ТВ Шумен е изцяло повлиян от предстоящите избори и местната власт очевидно се опитва да постави на поста свой човек. Важно е кой ще стане шеф на общинската телевизия в навечерието на избори, посочва Венков. Той е категоричен, че при такъв избор трябва да участват представители на всички политически сили в местния парламент, тъй като обществената медия се издържа с парите на всички данъкоплатци. „В навечерието на изборите един такъв конкурс трябваше да бъде обективен и надпартиен, а той се превръща в избор на администрацията, която е подчинена на кмета от ГЕРБ“, обобщи Венцислав Венков.

По наредба кметът има право сам да определя комисията по избора, но когато става въпрос за обществена медия, в комисията трябваше да бъдат включени и представители на общинския съвет, заяви и председателят на правната комисия в местния парламент Даниела Русева. Тя също е изненадана от факта, че бъдещият директор на телевизията ще бъде избиран от хора, които не са запознати с тематиката. 

Абсолютно смешно и необяснимо е как икономисти, специалисти по човешки ресурси или филолози оценяват програмата на един телевизионен директор, коментират общинските съветници.  Според тях, скандалният конкурс само доказва това, което обществеността в Шумен коментира – че в общината на Телевизия Шумен се гледа като на отдел за агитация и пропаганда на кмета.

Отхвърлиха досегашния директор

Междувременно стана известно, че единият от двамата кандидати за поста, досегашният директор на телевизията Валентин Захариев, е отхвърлен от конкурса заради ниска оценка.  Захариев е получил обща оценка 4,14 и няма право да се класира за директорския пост. Тук е мястото да припомним, че преди 3 години, когато спечели длъжността отново на конкурс, Валентин Захариев получи оценка 5 от изборната комисия. През последните месеци обаче телевизионният шеф открито обвини местната власт в грубо вмешателство в работата на обществената медия и според неофициална информация с това си е отрязал пътя за втори мандат. „Работим под непрекъснат политически и икономически натиск“, заяви директорът на Телевизия Шумен на заседание на икономическата комисия през януари и дори се закани да сезира Асоциацията на европейските журналисти. „Чашата прелива, защото грубо се погазват свободата на словото и ненамесата на икономически и политически интереси“, изтъкна още Захариев.  Затова не е чудно, че въпреки 8-те му години стаж в телевизията и натрупаният управленски опит, сега той е получил ниска оценка от общинските служители – впрочем, някои от хората, които Захариев персонално обвини в намеса, са членове на комисията по избора.

Другият кандидат за директорския пост в ТВ Шумен е журналистът от Радио Шумен  Георги Софронов.

Очаква се на сайта на общината да бъде публикувана информация с резултатите от конкурса – дали ще има избран директор или нито един от двамата кандидати няма да получи добра оценка, след което кметът ще си назначи временно изпълняващ длъжността шеф на Телевизия Шумен.

Междувременно още в 13 ч. вчера зададохме писмено конкретни въпроси за проведения конкурс на пресаташето на общината Роза Енчева, неслучайно включена като член на комисията. До края на работния ден не получихме никакъв отговор, въпреки че цялата информация по случая трябва да бъде публична.

Продължаваме да следим темата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините