BG | EN

Началникът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово насочва пациенти към дома за стари хора на дъщеря си

Два месеца, след като „За истината“ подаде сигнал за конфликт на интереси в габровската дирекция, от Агенцията за социално подпомагане няма отговор дали са възложили проверка и ако не са – защо?

Радостина Братованова
Снимка: Скрийншот от bTV

Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова е фактическият управител на частен дом за възрастни хора в габровското село Яворец. Това установи разследване на „За истината“. Домът се казва “Златни Години” и е регистриран като дейност на едноличното търговско дружество „Дара 13“. Негов едноличен собственик е дъщерята на Братованова – Ралица, но с организацията на работа, подготовката на документите за настаняване на възрастни хора, снабдяването с продукти, медикаменти и косумативи, на практика се занимава самата тя, показа извършената проверка.

Говорете с Братованова

За да стане ясно до каква степен Радостина Братованова е обвързана с дейността на частния дом за стари хора „Златни години“, позвънихме на служебния й телефон. Поводът – да получим информация за възможностите в „Златни години“ да бъде настанена възрастна жена, страдаща от тежко заболяване. Служителката, която отговаря на телефона веднага даде съвет, че най-добрият вариант е личен разговор с Радостина Братованова. В момента тя отсъствала и за това без проблем получаваме личния й мобилен телефон. Тази услужлива готовност вероятно означава, че служителката е инструктирана да постъпва така при всички подобни обаждания. Все пак задаваме въпроса, дали е удобно да притесняваме Братованова, след като е извън дирекцията? Любезният отговор гласеше, че ако не може да говори в момента, тя обезателно ще върне обаждане по-късно.

Шансът се оказва на наша страна – свързваме се веднага. След като даваме базова информация за състоянието на жената, която трябва да бъде настанена в с. Яворец, Братованова веднага обяснява, че с посочената диагноза „ще е малко трудно, защото се изисква непрекъснато наблюдение“. След това пита за годините и евентуалните особености в поведението на жената, която трябва да бъде приета в дома за стари хора. От разговора става ясно също, че таксата за услугите, които се извършват там е 950 лв. на месец. Памперси, лекарства и други консумативи се осигурявали допълнително от роднините на възрастните хора. Но имало и друг вариант – домът е в контакти с търговец, който доставял консумативите с добра отстъпка. За храната също не бивало да се притесняваме, всички продукти били екологично чисти. Братованова имала къща в непосредствена близост до социалния дом. В двора й се отглеждали животни , зеленчуци и плодове, с които работела кухнята на старческия дом.

Може и в къщи

Според информацията, която получаваме в същия разговор, сумата от 950 лв. на месец включвала цялостно денонощно обгрижване. На въпроса какви документи са необходими за настаняването и къде трябва да бъдат предоставени, държавната служителка отговаря, че в момента е в болнични, но можела да оформи документите и в къщи, след като й бъдат представени необходимите лични данни, решения от ТЕЛК и епикризи. Така подозрението, че когато не е болна, Братованова върши всичко това на работната си място, получава всички основания.

Приключваме разговора с уговорката, че сумата от 950 лв. на месец трябва да бъде обсъдена с други роднини. Разбираме се да се чуем отново, когато сме готови с окончателното си решение.

След дългия диалог вече няма никакво съмнение, че именно Радостина Братованова, а не дъщеря й или друг служител, е човекът, който върши оперативната работа по настаняването в дом „Златни години“. Когато отиваме на място, разговорът с една от служителките там потвърждава предположенията ни. Тя също ни съветва за всички подробности по настаняването да говорим лично с директора на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово.

Една „лична кауза“

Според нформацията, публикувана в сайта на дом „Златни години“ той е дейност на едноличното търговско дружество „Дара 13“. А съдържанието на рубриката „За нас“ уточнява, че „компанията е основана в София през 2015 г. от доброволка, занимаваща се с благотворителност. Идеята за създаването на частна фирма, посветена на грижите за възрастни хора, е породена от лична кауза“, пише там.

Каква е каузата не е ясно – таксата от 950 лв. на месец за всеки, настанен в дома, ясно указва, че става дума за търговска дейност. Проверка в сайтовете на други частни домове за настаняване на възрастни хора показва, че цената на предлаганите в тях услуги, се движи в рамките от 400 до 700 лв., на месец. Това прави „Златни години“ един от най-скъпите в страната. Според роднините на хора, настанени там, цената на грижата за роднините им била оправдана от високото качество. Въпреки това противоречието между лична кауза и висока такса остава. Но има и други.

Снимка: Емилия Димитрова

Много дружества, много съдружници

Справка в Търговския регистър показва, че историята на „Дара 13“ започва още през февруари 2009 г. Тогава е създадено дружеството с ограничена отговорност „Ай Пи Ем Енерджи“. То е собственост на Петър Марковски и сина му Ивайло. Две седмици след вписване на компанията двамата прехвърлят дяловете си на дружествата „Интеркомюникейшън“ и „Ай Ем Енерджи“. Едноличен собственик на първото е Силвия Аврамова. То е регистрирано във Враца и на два пъти е обявявано в несъстоятелност.

Вторият съдружник в „Ай Пи Ем Енерджи“ – „Ай Ем Енерджи“, е регистриран през февруари 2009 пак от Петър и Ивайло Марковски, но в годините съдружниците се сменят, като Марковски веднъж излизат от компанията, а след това отново влизат в нея като съсобственици.

На 3 юли 2014 г. на общо събрание на „Ай Пи Ем Енерджи“ Ивайло Марковски прехвърля на Ралица Братованова дяловете си на стойност 2400 лв. Същото прави и „Интеркомюникейшън“. В този случай прехвърлените дялове са на стойност 2600 лв. На същото събрание е взето и решение за любопитна смяна в предмета на дейност на дружеството. От този момент нататък вместо с „енергоспестяващите енергийни източници“ то започва да се занимава със „социални дейности“. Събранието взема и решение името на компанията да бъде променено на „Дара 13“ и приема изцяло нов учредителен акт.

Почти година по-късно, на 15 май 2015 г., в регистъра за социални услуги на Агенцията за социално подпомагане са вписани разрешителните, издадени на името на „Дара 13“. Те дават правно основание на дружеството да открие през август 2015 г. дом за възрастни хора в с. Яворец.

„Необходимото проучване“

В момента Ралица Братованова работи в агенция за луксозни недвижими имоти, което не й пречело да ръководи и дома в с. Яворец, каза самата тя пред „За истината“. В същия телефонен разговор обясни, че половината от времето си отделя, за да контролира дейността в дом „Златни години“ през система за видеонаблюдение. Друга част от проверките извършвала на място.

Ралица Братованова категорично отрече майка й да има нещо общо с дейността на дома. „Общото между нас е в това, че ме е възпитала да се грижа за възрастните хора и да помагам на деца в нужда, каза тя. Нещо, което съм правила винаги, още като студентка в Англия“. Тя посъветва да потърсим информация за благотворителната й дейност. „Ние сме направили необходимото проучване, няма конфликт на интереси“, каза още Ралица Братованова.

За невидимото и очевидното

Дали директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово е в конфликт на интереси, след като лично насочва пациенти към дома на дъщеря си, трябва да кажат от Агенцията за социално подпомагане. Радостина Братованова не е декларирала подобно обстоятелство.

Конфликт не съществува и според директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Габрово Нели Баракова, която е пряк началник на Братованова. Същото мнение споделя и юристът на дирекцията. Въпреки това още на 1 декември м.г. „За истината“ изпрати сигнал до Баракова, с който тя бе информирана за дублирането на дейностите, които Радостина Братованова изпълнява като директор на дирекцята „Социално подпомагане“ и услугите, които се предоставят в дома в с. Яворец.

В сигнала си изрично посочихме, че една от тях е „посредничество при контакти с различни институции“, сред тях и дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. Друга от посочените конфликтни дейности е формулирана като „съдействие за снабдяване с помощни средства“ (памперси, хигиенни материали, лекарства и др.).

Домът за стари хора „Златни години“ в с. Яворец
Снимка: Емилия Димитрова

Въпроси без отговор

На 31 януари т.г. Нели Баракава отговори, че е препратила сигнала ни към Агенцията за социално подпомагане и „ако оттам сметнат за необходимо“, ще възложат проверка. Информация за подобно намерение до този момент няма. Очакваме становището и на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, до която също изпратихме няколко конкретни въпроса. До приключване на работата по този текст отговор не бе получен.

Според решение на Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, те са на лице ако съществуват три предпоставки: „лице, заемащо публична длъжност, наличие на негов или на свързани с него лица частен интерес и възможност частният интерес да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията му по служба“.

В конкретния случай с дома в с. Яворец са на лице поне две от посочените предпоставки за наличие на конфликт: „лице на публична длъжност /Радостина Братованова/ и частен интерес на свързано лице / дъщеря й Ралица/. Освен това съществува и посочената в цитираното решение реална „възможност това да повлияе върху обективното изпълнение на служебните задължения“ на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово.

„Всеки интерес, който води до облага…“

Каквото и да предприемат от Агенцията за социално подпомагане, трудно може да се отрече, че Радостина Братованова има частен интерес в дом „Златни години“ в с. Яворец. А Законът за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси формулира частния интерес като „всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение“.


Пропуснатият случай „Хризантема“

Докато разследвахме случая с дома за стари хора в с. Яворец, в Габрово избухна скандала с насилието над деца с увреждания в социалния център „Хризантема“. В качеството си на длъжностно лице Радостина Братованова носи пряка отговорност за липсата на контрол върху работата в дома. Дирекциите „Социално подпомагане“ в страната са органите, натоварени с грижата за закрила на децата по места. Тяхно е и задължението да наблюдават грижите, които се полагат в институции за настаняване на деца с увреждания. Пак тяхна е и отговорността за предприемане на навременни и адекватни мерки, когато са подадени сигнали или са констатирани нарушения. Очевидно в случая с малтретираните деца в дом „Хризантема“ Радостина Братованова не е изпълнила нито едно от тези свои задължения. Вероятно защото е била заета.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините