BG | EN

Гъсти черни облаци от ТЕЦ „Брикел“ скриха небето над Гълъбово (видео)

На страницата си МОСВ съобщава, че от началото на септември до 16 октомври експерти от всички регионални инспекции в страната заедно със старозагорската РИОСВ са извършили над 48 извънредни проверки на големите горивни инсталации в комплекса „Марица изток“.

За установени административни нарушения на условията от комплексните разрешителни на ТЕЦ „Брикел“ са издадени 13 акта и по един на държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“ и на „Ей И Ес -Гълъбово (AES). Предстои издаването на наказателни постановления в срока, определен от закона. За оператор на инсталации – юридическо лице той предвижда санкция от 10 хил. до 500 хил. лв. според тежестта на нарушението и въздействието върху околната среда.

На проведена в понеделник среща с представители на четирите централи зам. министърът на околната среда и водите Ренета Колева е настояла при неблагоприятни данни от системата за ранно предупреждение да се предприемат спешни действия, за да се предотврати и намали замърсяването на атмосферния въздух по показател серен диоксид.

Държавата срещу олигарсите – истина или пореден прах в очите на обществото – тук

Повод за реакцията на екоминистерството са превишенията на нормите на серен диоксид, отчетени от Автоматичната станция в Гълъбово на 15 и 16 октомври. Обаче наднормени стойности на серен диоксид са били регистрирани още в петък и жители на града за това сигнал до „За истината“.  Предизвиканата извънредна проверка на операторите на големите горивни инсталации във вторник е установила наличие на неорганизирани емисии на площадката на ТЕЦ „Брикел“. 

Това се случва

по ирония на съдбата или съвсем нарочно

в същия ден, в който в Административния съд в Стара Загора започна делото срещу издадената принудителна административна мярка за затваряне на централата, заради нарушения в комплексното й разрешително. 

И сега отново ще последва образуване на административно-наказателна процедура по Закона за опазване на околната среда заради неизпълнения на условията в комплексното разрешително на инсталацията. Само че това „не топли“ гражданите на Гълъбово, които не вярват, че някога коминът на най-старата централа в България ще спре да бълва отровен дим. Затова пък „Брикел“ ги топли – в буквалния смисъл на думата. А кметът на Гълъбово, когото попитахме защо не оглави протеста на гражданите за затварянето на централата, ни отговори, че няма полезен ход срещу зимата. Защото ако Христо Ковачки реши да затвори крана на топлофикацията, детските градини и училищата, както и немалка част от битовите потребители ще останат на студено.  

Ето и мерките на МОСВ:

Регионалната екоинспекция в Стара Загора е издала предписания на всички оператори на централите в комплекса „Марица изток“ за предприемане на мерки и недопускане влошаване качеството на атмосферния въздух. 

Регионалната инспекция ще възобнови интензивния текущ контрол на горивните инсталации по всички условия от издадените комплексни разрешителни. 

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е поставила допълнителна мобилна автоматична станция на територията на Гълъбово 

Предстои провеждане на работна среща между представители на екоминистерството, регионалната му инспекция, областния управител на Стара Загора и Община Гълъбово за набелязване на общи институционални мерки за предстоящия отоплителен сезон. 

Какво ще произтече от тази активност? 

Първо – ако система за ранно предупреждение в Регионалната екоинспекция в Стара Загора работеше, операторите на централите би трябвало след бланкетните предписанията на екоинспекцията да реагират веднага и да няма повече от еднократно превишение на нормите на серен диоксид или на други вредни емисии в атмосферата. Само че да намаляват мощностите не е в техните правомощия, а на Енергийния системен оператор(ЕСО). А той едва ли в подобни случаи нарушава баланса в системата, за да предотврати замърсяване в Гълъбово или някъде другаде в страната. 

ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да трови въздуха, но „законосъобразно“ – тук

Второ – какви мерки могат да предприемат операторите за недопускане на замърсяване на атмосферния въздух, освен тези, които са в технологичните възможности на централата? А, когато котлите в тях са амортизирани като тези в ТЕЦ „Брикел“ и не е инвестирано в екологични мерки, чудо ли очакват от Министерството на околната среда и водите? 

Трето – същите тези контролни институции издадоха последното комплексно разрешително на „Брикел“ с пълното съзнание, че централата не може да изпълни заложените в него условия.

Четвърто – всеки гражданин може да влезе в страницата на Изпълнителната Агенция „Околна среда“ и да види превишенията на нормите на вредни емисии в атмосферния въздух, измерени от автоматичните станции на агенцията. Така например от 10 до 19 октомври автоматичната станция в Гълъбово е отчела пет пъти превишения на нормите на серен диоксид – пет пъти за десет дни. Тогава колко ли са от началото на годината досега? 

А предвидената среща при областния управител на Стара Загора – днес един, утре друг – е безмислена, както

бездействието и бездушието на институциите

неизменни. 

Така че и този пореден кьорфишек на екоминистерството няма да има никакъв ефект. Необходима е политическа воля за решаване на проблема с централата на Христо Ковачки.

Сега на ход е съдът, а делото може да продължи и години, ако стигне до Върховния административен съд. В това време централата ще продължава да бъде източник на замърсяване на атмосферния въздух в Гълъбово, което автоматичните станциите на Министерството на околната среда няма да отчитат. Както се случи на 22 октомври, когато гъсти черни облаци от ТЕЦ „Брикел“ затъмниха небето над града. От екоминистерството разпространиха на официалната си интернет страница информация

ТЕЦ „Брикел“ на 10.10.2022 г.
Снимката ни е изпратена от граждани на Гълъбово

за възникнала

авария в котел 2 на централата

към 17 часа, заради което работата му е била преустановена.

А автоматичната измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда в града не е отчела превишение на никой от наблюдаваните показатели на въздуха.

Това преустановяване на работата на котли и разпалването на други, при което има изхвърляне на неорганизирани емисии, е практика в централата, която експерти коментират като възможна единствено по документи.

Проверките в ТЕЦ „Брикел“ очевидно ще продължат, поне в мандата на сегашната служебна министърка Росица Карамфилова, която подписа последното Комплексно разрешително на централата.

Но нейната политика да прави рокади на директори на екоинспекции в страната предизвиква недоумение.

Така бързо след като бе назначена за директор на регионалната екоинспекция в Стара Загора и след като издаде заповед за затварянето на централата, свързана с олигарха Христо Ковачки, Диана Искрева бе командирована като директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. А шефът на пловдивската инспекция Ивайло Йотков бе изпратен от министърката в Стара Загора. Рокадата трябваше да е за една седмица, но продължава повече от месец.

В телевизионно участие Росица Карамфилова заяви, че този подход тя прилага към

директори, които разследва за зависимости.

Ако той е дал резултат и тя е събрала доказателства за някакви зависимости на Диана Искрева, следва да й ги предостави и да ги огласи публично. В противен случай министърката ще остави съмнения, че самата тя е зависима от определени интереси и е отстранила директорката на екоинспекцията в Стара Загора в периода, в който се извършваха интензивни всекидневни проверки на големите горивни инсталации в комплекса „Марица изток“.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Трети ден продължава работата по пълното потушаване на разразилия се пожар край Стара Загора

Рискът от нов пожар остава, температурите гонят 40 градуса, а вятърът не спира.

Макар и със закъснение, в гасенето на пожара край Стара Загора се включиха и хеликоптери (обновена)

Продължава гасенето на пожара в района на 7-мия км край Стара Загора, обхванал през нощта площ от 12 км.

Скрити белези: Как Методи Марков стана областен управител на Стара Загора

Наскоро Методи Марков зае мястото на Ива Радева, в чийто екип беше зам. областен управител.

Още анализи

Третият мандат и сметките на Румен Радев

Шансът на третия мандат да успее е близо до нулата. За какво все пак може да послужи той, на коя партия ще бъде връчен и какви са сметките на президента Румен Радев? Коментар от Веселин Стойнев.

Пожарът в село Воден и огромният провал

Огънят опустоши село Воден, а наред с човешката мъка бедствието разкри и един огромен провал: България има система за известия при бедствия, която е хубава, но... не е готова. От Емилия Милчева.

Слизайте! Трамваят на демокрацията е за депо

Либералната демокрация е обсадена не само отвън, но и отвътре, тъй като автократите още нямат самочувствието да я нападнат директно, а предпочитат със средствата на пропагандата и постистината да подтикнат гражданите на Запад сами да се откажат от нея в полза на някаква контролирана демокрация (контролирана именно от автократи).