МОСВ прехвърли на кметове проект, след като изхарчи половината от бюджета му

Илюстративна снимка: pixabay.com

Проект на Министерството на околната среда и водите, започнат преди четири години и недовършен по неясни причини, сега трябва да бъде изпълнен от местните администрации, но само с половината от предвидения бюджет в размер на 4 млн. лв. Това показват разчетите на трите администрации.

Срещу 2 млн. лв. през 2014 г. министерството, оглавявано тогава от Искра Михайлова (ДПС), е поръчало изработката само на „методика за изхвърляне на отпадъците в трите общини. Сега с остатъка от общото финансиране по проекта кметовете на трите общини ще трябва да изградят инсталации за преработка на боклука им, да създадат система за разделно събиране на биоотпадъци и да пуснат в експлоатация три съоръжения за компостиране.

Стар проект с нов бюджет

Възложител на проекта при неговия старт през 2014 г. е Министерството на околната среда и водите, а изпълнител – международен консорциум „Екорп Биокомп“. В него влизат дружества от Австрия, Швейцария, Италия и България. Според договора между министерството и консорциума, изпълнението трябваше да приключи през октомври 2015 г.

Работата започва с изявления и пресконференции, свикани в Севлиево от екоминистерството, на които проектът е представен като „иновативен и уникален не само за региона, но за страната“.

По-късно е изготвен доклад за състоянието на сметосъбирането, който послужи за основа на бъдещата методика за изхвърляне на боклука. Тя пък бе представена в рамките на конференция, за която в Севлиево пристигнаха чуждестранните представители на участниците в консорциума-изпълнител. А след една година срещи и разговори е обявено създаването на „уникален метод“, по който да се изхвърля боклука в региона.

Работата не върви

Става дума за изцяло нова организация за изхвърлянето на биологичните отпадъци от домакинствата, заведенията за хранене и магазините. Тя предвижда събран в специални съдове, биоразградимият боклук да се изхвърля в пригодени за целта контейнери, които на определено време да се извозват до съоръженията за компостиране. Но нищо подобно не се случи.

В началото на 2015 г. Общините Севлиево и Дряново сключват договор с фирмата за строителен надзор „Кимтекс ЛС“ ООД от Плевен. Това е годината, в която проектът трябва да бъде приключен, защото с нейния край изтича срока за допустимост на плащанията по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Работата обаче не върви, а между надзорника и изпълнителя започват пререкания.

Корумпираният надзорник

С наближаване срока за изпълнение надзорникът поискал 35 хил. лв. „на ръка“, за да сложи подписа си под приемо-предавателните документи. От „Екорп Бикомп“ уведомили полицията и в средата на декември 2015 г. надзорникът е заловен с 10 хил. лв. подкуп.

След този случай за всички е ясно, че работата не може да приключи, заради което от министерството предлагат на трите общини споразумение, с което да приемат свършеното до момента – един доклад, една методика, и три – четири машини за рязане на растителност, чиито пазарни цени са не повече от 200 хил. лв.

Следват две години, в които проектът отлежава и в края на миналата година от МОСВ решават да го възродят с директно възлагане на общините.

За това на 1 август т.г. сегашният министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталациите за преработка на отпадъци с кметовете на Севлиево, Дряново и Сухиндол. Инвестицията е за над 2.2 млн. лв., от които по Оперативна програма „Околна среда“ трябва да бъдат осигурени безвъзмездно 1.8 млн. лв.

Това означава, че с по-малко от сумата, разплатена към датата на спиране на проекта, Общините трябва да построят път и площадка за компостиране, да купят и пуснат в действие съоръжения за компостиране, да доставят камиони за извозване на отпадъка, контейнери за събирането му и съдове за домакинствата.

За камъка и мозъка

Много ли са 2 млн. лв., само за да „трасираш“ пътя на боклука – този въпрос зададохме на Братан Братанов, представител на международния консорциум „Екорп Биокомп“, който трябваше да доведе до край работата по проекта през 2015 г.

„В България скъп е камъка, в Австрия – мозъка, казва Братоев. Парите за проучване не са много, свършена е сериозна работа от водещи европейски експерти. Знаете ли какво правеха австрийците? Стояха на улицата и наблюдаваха как българите си изхвърлят боклука, а после ровеха в контейнерите, за да видят какво, колко и как се изхвърля. Това, гарантирам, никой в България не го е правил“.

Според него за провала на проекта до този момент не трябва да се търси персонална отговорност. „Това е най-лесният начин някой да опере пешкира, казва Братоев. Този проект беше много добре замислен и много добре направен. Това е единственият проект в България, проектиран и готов да бъде изпълнен от международен консорциум. Но беше мъчение. Повече не искайте да коментирам“. , казва изпълнителят, като все пак добавя, че е оптимист за новия старт и вярва в успешния завършек, ако дейностите бъдат изпълнени както са заложени. Но се зарече, че няма да участва в процедури за доизпълнението на проекта.

Оттук насетне кметовете на Севлиево, Дряново и Сухиндол имат една година, за да приключат проекта. Проблемът е, че трябва да го направят с половината от бюджета му. А това, което предстои е повече от свършеното.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам