BG | EN

МОСВ прехвърли на кметове проект, след като изхарчи половината от бюджета му

Илюстративна снимка: pixabay.com

Проект на Министерството на околната среда и водите, започнат преди четири години и недовършен по неясни причини, сега трябва да бъде изпълнен от местните администрации, но само с половината от предвидения бюджет в размер на 4 млн. лв. Това показват разчетите на трите администрации.

Срещу 2 млн. лв. през 2014 г. министерството, оглавявано тогава от Искра Михайлова (ДПС), е поръчало изработката само на „методика за изхвърляне на отпадъците в трите общини. Сега с остатъка от общото финансиране по проекта кметовете на трите общини ще трябва да изградят инсталации за преработка на боклука им, да създадат система за разделно събиране на биоотпадъци и да пуснат в експлоатация три съоръжения за компостиране.

Стар проект с нов бюджет

Възложител на проекта при неговия старт през 2014 г. е Министерството на околната среда и водите, а изпълнител – международен консорциум „Екорп Биокомп“. В него влизат дружества от Австрия, Швейцария, Италия и България. Според договора между министерството и консорциума, изпълнението трябваше да приключи през октомври 2015 г.

Работата започва с изявления и пресконференции, свикани в Севлиево от екоминистерството, на които проектът е представен като „иновативен и уникален не само за региона, но за страната“.

По-късно е изготвен доклад за състоянието на сметосъбирането, който послужи за основа на бъдещата методика за изхвърляне на боклука. Тя пък бе представена в рамките на конференция, за която в Севлиево пристигнаха чуждестранните представители на участниците в консорциума-изпълнител. А след една година срещи и разговори е обявено създаването на „уникален метод“, по който да се изхвърля боклука в региона.

Работата не върви

Става дума за изцяло нова организация за изхвърлянето на биологичните отпадъци от домакинствата, заведенията за хранене и магазините. Тя предвижда събран в специални съдове, биоразградимият боклук да се изхвърля в пригодени за целта контейнери, които на определено време да се извозват до съоръженията за компостиране. Но нищо подобно не се случи.

В началото на 2015 г. Общините Севлиево и Дряново сключват договор с фирмата за строителен надзор „Кимтекс ЛС“ ООД от Плевен. Това е годината, в която проектът трябва да бъде приключен, защото с нейния край изтича срока за допустимост на плащанията по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Работата обаче не върви, а между надзорника и изпълнителя започват пререкания.

Корумпираният надзорник

С наближаване срока за изпълнение надзорникът поискал 35 хил. лв. „на ръка“, за да сложи подписа си под приемо-предавателните документи. От „Екорп Бикомп“ уведомили полицията и в средата на декември 2015 г. надзорникът е заловен с 10 хил. лв. подкуп.

След този случай за всички е ясно, че работата не може да приключи, заради което от министерството предлагат на трите общини споразумение, с което да приемат свършеното до момента – един доклад, една методика, и три – четири машини за рязане на растителност, чиито пазарни цени са не повече от 200 хил. лв.

Следват две години, в които проектът отлежава и в края на миналата година от МОСВ решават да го възродят с директно възлагане на общините.

За това на 1 август т.г. сегашният министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталациите за преработка на отпадъци с кметовете на Севлиево, Дряново и Сухиндол. Инвестицията е за над 2.2 млн. лв., от които по Оперативна програма „Околна среда“ трябва да бъдат осигурени безвъзмездно 1.8 млн. лв.

Това означава, че с по-малко от сумата, разплатена към датата на спиране на проекта, Общините трябва да построят път и площадка за компостиране, да купят и пуснат в действие съоръжения за компостиране, да доставят камиони за извозване на отпадъка, контейнери за събирането му и съдове за домакинствата.

За камъка и мозъка

Много ли са 2 млн. лв., само за да „трасираш“ пътя на боклука – този въпрос зададохме на Братан Братанов, представител на международния консорциум „Екорп Биокомп“, който трябваше да доведе до край работата по проекта през 2015 г.

„В България скъп е камъка, в Австрия – мозъка, казва Братоев. Парите за проучване не са много, свършена е сериозна работа от водещи европейски експерти. Знаете ли какво правеха австрийците? Стояха на улицата и наблюдаваха как българите си изхвърлят боклука, а после ровеха в контейнерите, за да видят какво, колко и как се изхвърля. Това, гарантирам, никой в България не го е правил“.

Според него за провала на проекта до този момент не трябва да се търси персонална отговорност. „Това е най-лесният начин някой да опере пешкира, казва Братоев. Този проект беше много добре замислен и много добре направен. Това е единственият проект в България, проектиран и готов да бъде изпълнен от международен консорциум. Но беше мъчение. Повече не искайте да коментирам“. , казва изпълнителят, като все пак добавя, че е оптимист за новия старт и вярва в успешния завършек, ако дейностите бъдат изпълнени както са заложени. Но се зарече, че няма да участва в процедури за доизпълнението на проекта.

Оттук насетне кметовете на Севлиево, Дряново и Сухиндол имат една година, за да приключат проекта. Проблемът е, че трябва да го направят с половината от бюджета му. А това, което предстои е повече от свършеното.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

„За да се повиши доверието в администрацията“ – местните данъци в Севлиево ще бъдат увеличени

С нови, по-високи местни данъци, в Община Севлиево очакват да се повиши доверието в общинската администрация и "се постигне по-голяма яснота и прозрачност за жителите при събиране на местните данъци".

Съдът отказа повторно броене на бюлетините в Севлиево и потвърди решението на ОИК за избора на кмет

Жалбата срещу обявените изборни резултати в Севлиево бе подадена от кандидата за кмет - Богомил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.