BG | EN

Кметът на Смолян гони с полиция регионалния вестник „Отзвук“ от офисите му

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов
Снимка: otzvuk.bg

Кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ) е наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на регионалния в. „Отзвук“ и едноименното електронно издание. Те от години публикуват критични материали за работата на местната администрация.  „При изземването, насрочено за 26 април т. г.,  да се поканят и представители на ОД на МВР“,  пише в заповедта на Мелемов, издадена на 2 април т.г.

По информация на електронното издание „Отзвук” Николай Мелемов е изпратил предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем още на 31 януари т.г. Той е сключен след проведен търг на 11 март 2014 г.  за срок от 5 години. Както в предизвестието, така и в заповедта си кметът не е посочил никакви мотиви за преждевременното изземване. А като основание за предсрочно прекратяване на договора е посочил единствено стандартна клауза, предвиждаща възможността за прекратяването му с едномесечно предизвестие по желание на една от двете страни.

На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но кметът не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол. Вместо това месец по-късно нарежда изземване на офисите, кито се намират в сградата на Драматичния театър в Смолян с полиция.

Според собственика и главен редактор на „Отзвук“ Зарко Маринов* в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 г., приета от общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора му за наем на помещенията. Тъй като сградата на театъра в Смолян е публична общинска собственост, разпореждането с нея подлежи на санкция от страна на съвета и не може да става по еднолично решение на кмета.

„По тази причина на 29 март т.г. Николай Мелемов поиска от съветниците договорът за помещенията, в които се намира редакцията на „Отзвук“, да бъде прекратен, за да може да бъде сключен нов, но с друг наемател за период от 10 години. Докладната записка с това исканебеше отхвърлена, каза Зарко Маринов. По тази причина няколко дни по-късно Мелемов издаде заповед за изземване на помещенията с полиция“.

Според главния редактор на „Отзвук“ още по-странен е фактът, че заповедта е издадена след като наемът за месец март е бил платен, за което общинската администрация е издала фактура.

„Приемам подобно поведение единствено като желание за демонстрация на мускули след серията критични статии за дейността на кметската администрация“, казва още Маринов.

На 4 април той е внесъл жалба в Административния съд в Смолян с искане за спиране на предварителното изпълнение на кметската заповед и нейната отмяна като необоснована, немотивирана и незаконосъобразно постановена.

„Изводът за нас и за читателите на „Отзвук” е, че с тази заповед кметът на община Смолян цели да ограничи свободата на словото, използвайки своите правомощия в разрез с обществения интерес, върховенството на закона и демокрацията“, пише в жалбата до съда, подадена от главния редактор на „Отзвук” Зарко Маринов.

Очаква се до дни съдът да излезе с определение дали спира заповедта докато се произнесе с решение по нейната законосъобразност.

Регионалното издание „Отзвук” е известно с непримиримата си позиция в търсене на истината за случващото се в община Смолян и с критичните си материали за неправомерни действия от страна на местната администрация.

* Зарко Маринов е автор и на независимата платформа за журналистически разследвания „За истината“. През последните месеци той публикува няколко критични материала сред които „Смолян в ТИТАНична хватка“ и „Родителите на Делян Добрев са спечелили търг в Смолян със … „стратегия за управление на риска““.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините