BG | EN

Здравното министерство излезе с позиция за нередностите във видинската болница

Илюстрация: Скрийншот от bTV

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Няма никакъв риск за пациентите на отделението, свързан с качеството на апаратурата и подготовката на персонала. Компромис с безопасността на пациентите не се прави“, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването, като цитира заместник-министър Бойко Пенков. Повод за думите му станаха информации в медиите, които се базират на извършен в болницата одит.
Проверката на „Медицински одит“, започнала след аварията в болницата през октомври, констатирала стари апарати, некачествена диализа и необучен персонал, предаде bTV.

Медията припомня, че пациенти са сигнализирали институциите за нередности още през август. Месеци по-късно възниква авария в системата за диализа. Част от болните отиват на лечение в Монтана и Лом.

На път за спешното отделение пациент на хемодиализа издъхва, а проверка в звеното установява грешки в действията на дежурния лекар, не в работата на отделението.

Последващият одит, цитиран от bTV, установил, че само един от трима технолози в отделението може да поддъrжа апаратурата, че 3 от сестрите нямат завършен курс по диализно лечение, персоналът не е ваксиниран срещу хепатит Б, а апаратурата е стара, а нивата на електроповодимост на водата за диализа са завишени.

Според здравното министрество, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е издала конкретни предписания и срокове за отстраняване на нарушенията и към момента е създадена необходимата организация за изпълнението на препоръките.

Относно констатацията, че част от персонала и пациентите в отделението по нефрология не са ваксинирани срещу Хепатит Б, зам.-министър Пенков посочил, че ваксината е препоръчителна, но не задължителна. „Голяма част от работещите в здравната система се ваксинират, но има и такива, които не желаят“, обяснил още зам.-здравният министър.

През тази година министерството щяло да започне кампания в университетите и колежите по медицина, за да бъдат популяризирани ползите от ваксинирането срещу хепатит Б.

Относно обучението на персонала за работа с диализна апаратура зам.-министърът бил категоричен, че в България не съществува институция или организация, която да провежда обучение и сертифициране. Обученията се извършват от фирмите, обслужващи гаранционно техниката.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините