BG | EN

Медицински одит констатира нарушения при оказването на помощ на пациент в спешно отделение във Видин

Снимка: mbal-vidin.com

Проверка, разпоредена от министърът на здравеопазването на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишен пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в МБАЛ „Света Петка“ АД в гр. Видин е констатирала нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Предстои образуването на административно – наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин, уточняват от министреството.
В информацията, която Министерство на здравеопазването изпрати до медиите се посочва, че пациентът е провеждал хемодиализно лечение в периода от 2014 до началото на 2017 г. в диализен център „Екзарх Антим“ ЕООД, гр. Видин, а от февруари 2017 г. – в Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ „Св. Петка“ АД. Той е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – била състояние след стентиране.

На 1.10.2018 г. пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. Поради настъпилата авария пропуска процедурата на 1.10. – трета смяна. На 2.10. в телефонен разговор е заявил, че на 3.10. ще отиде със собствен транспорт до гр. Монтана, за да продължи там диализното си лечение.

В същия ден, 3 октомври, в 7.04 ч., в ЦСМП е постъпило повикване от него с оплаквания от задух и прилошаване. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е била рентгенография, която доказала „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8.40 ч. е регистриран „екзитус леталис“.

Проверяващите са констатирали, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа, не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние, се посочва в съобщението на Министерство на здравеопазването.

По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената проверка установила, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ „Св. Петка“ АД, гр. Видин, е аварирала на 1 октомври т. г., вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод.

Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е бил изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода.

Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до гр. Лом и гр. Монтана по график.

Пациентите, пожелали да се диализират в отделението по хемодиализа в МБАЛ „Св. Петка“ АД, гр. Видин, са подписали информирани съгласия за извършване на диализа с пречистена, но неомекотена вода.

На 02.10.2018 г. 16 души са диализирани в МБАЛ „Св. Петка“ АД, Видин и при нито един от тях не са били забелязани странични явления от типа на „Синдром на твърдата вода”, посочват от здравното министерство.

На 04.10.2018 г. отделението е преустановило дейността по хемодиализа и е започнала подмяната на авариралата част на водоочистващата система, а на 9.10.2018 г. работата на отделението е била възобновена.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините