BG | EN

За по-сигурно Севлиево подписва втори меморандум за сътрудничество с китайския град Нинхай

Снимка: Емилия Данкова

За втори път Община Севлиево ще подпише меморандум за сътрудничество с китайския град Нанхай. Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на институцията. „В рамките на двудневното посещението е планирана официална среща с ръководството на Община Севлиево за подписване на меморандум за приятелство, сътрудничество и обмен“, се уточнява в него, а  веднага след това се припомня, че миналата година представители на местната власт в Китай са били в Севлиево и „тогава бе подписан меморандум за сътрудничество от градоначалниците на двата града“. 

Представена по този начин целта на китайската визита е загадка. Освен ако Община Севлиево и китайският Нанхай действително не планират да подпишат втори меморандум, което е странно.   

Началото на взаимоотношенията между 2.5-милионния Нанхай и 30-хилядно Севлиево датира от пролетта на миналата година.

На 23 април м.г. тричленна делегация, водена от кмета на Севлиево Иван Иванов замина на официално посещение в китайския окръг Нанхай. Три дни по-късно Община Севлиево разпространи съобщение, че кметовете на Севлиево и Нанхай са подписали меморандум за развитие и приятелско сътрудничество. „Това е първият етап от развитието на партньорство между двата града“, се казваше в информацията.

Официалните разговори в Севлиево през август 2017 г., кметът на Севлиево Иван Иванов и Чън Шао-уън – зам.-кмет на Нанхай

Следващият бе през август м.г. когато в Севлиево пристигна китайска делегация. По време на официалните срещи бе обявено, че двата града ще си сътрудничат в сферата на икономиката, културата, туризма и медицината. Уточнението бе важно, тъй като от администрацията в Севлиево предоставиха текста на меморандума на китайски /б.ред. документът бе поискан по реда на ЗДОИ/. А как точно ще заработят севлиевско-нанхайските взаимоотношения, „е въпрос на план, който ще бъде изработен в детайли в следващите месеци“, уточни тогава кметът Иван Иванов. Повече от година по-късно план за сътрудничество няма, или ако има, той е известен на ограничен кръг лица.

Скрийншот от публикация на сайта на Общината от април м.г., с която се съобщава за подписания меморандум между двете страни

„Тази среща е начало на бъдещо сътрудничество, най-вече за населението на Севлиево и Нанхай, което да почуства ползите от нашето приятелство“, каза през август в Севлиево заместник-директорът на Бюрото за външни връзки на Нанхай Тиен Бин. И покани севлиевци да посетят Нанхай, а онези, които искат, да инвестират в родината му.

Повече от година след това изявление, населението на Севлиево не е усетило, че има за побратими жителите на китайския Нанхай. Може това ще стане с втория меморандум, който предстои да бъде подписан идната седмица.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна.

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища. Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.