За по-сигурно Севлиево подписва втори меморандум за сътрудничество с китайския град Нинхай

Снимка: Емилия Данкова

За втори път Община Севлиево ще подпише меморандум за сътрудничество с китайския град Нанхай. Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на институцията. „В рамките на двудневното посещението е планирана официална среща с ръководството на Община Севлиево за подписване на меморандум за приятелство, сътрудничество и обмен“, се уточнява в него, а  веднага след това се припомня, че миналата година представители на местната власт в Китай са били в Севлиево и „тогава бе подписан меморандум за сътрудничество от градоначалниците на двата града“. 

Представена по този начин целта на китайската визита е загадка. Освен ако Община Севлиево и китайският Нанхай действително не планират да подпишат втори меморандум, което е странно.   

Началото на взаимоотношенията между 2.5-милионния Нанхай и 30-хилядно Севлиево датира от пролетта на миналата година.

На 23 април м.г. тричленна делегация, водена от кмета на Севлиево Иван Иванов замина на официално посещение в китайския окръг Нанхай. Три дни по-късно Община Севлиево разпространи съобщение, че кметовете на Севлиево и Нанхай са подписали меморандум за развитие и приятелско сътрудничество. „Това е първият етап от развитието на партньорство между двата града“, се казваше в информацията.

Официалните разговори в Севлиево през август 2017 г., кметът на Севлиево Иван Иванов и Чън Шао-уън – зам.-кмет на Нанхай

Следващият бе през август м.г. когато в Севлиево пристигна китайска делегация. По време на официалните срещи бе обявено, че двата града ще си сътрудничат в сферата на икономиката, културата, туризма и медицината. Уточнението бе важно, тъй като от администрацията в Севлиево предоставиха текста на меморандума на китайски /б.ред. документът бе поискан по реда на ЗДОИ/. А как точно ще заработят севлиевско-нанхайските взаимоотношения, „е въпрос на план, който ще бъде изработен в детайли в следващите месеци“, уточни тогава кметът Иван Иванов. Повече от година по-късно план за сътрудничество няма, или ако има, той е известен на ограничен кръг лица.

Скрийншот от публикация на сайта на Общината от април м.г., с която се съобщава за подписания меморандум между двете страни

„Тази среща е начало на бъдещо сътрудничество, най-вече за населението на Севлиево и Нанхай, което да почуства ползите от нашето приятелство“, каза през август в Севлиево заместник-директорът на Бюрото за външни връзки на Нанхай Тиен Бин. И покани севлиевци да посетят Нанхай, а онези, които искат, да инвестират в родината му.

Повече от година след това изявление, населението на Севлиево не е усетило, че има за побратими жителите на китайския Нанхай. Може това ще стане с втория меморандум, който предстои да бъде подписан идната седмица.  

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам