BG | EN

Дружество получи без търг право на ползване върху 1800 кв. м. общински терен в Харманли за 35 години

Илюстративна снимка: Pixabay

Общинският съвет на Харманли даде разрешение „Комерс Инвест“ ЕООД да изгради фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт до с. Поляново.

Мнозинството се съгласи да даде без търг или конкурс за 35 години възмездно право на строеж и ползване на близо 2 хил. кв.м терен в землището на селото, които са отбелязани като пасища.

Възражения по решението дойдоха от опозицията в местния Общински съвет, която протестира срещу непрозрачния начин, по който бе проведено гласуването. Съветникът Минка Стоянова (БСП) предложи точката за даване на разрешението да бъде отложена за следващото заседание, на което да бъде повикан и представител на инвеститора, който да запознае съветниците с подробности по намерението си.  

Кметът на Харманли Мария Киркова (ГЕРБ) обясни, че от дружеството – инвеститор „Комерс инвест“ ООД вече са подали в администрацията обосновано предположение и то не е тайно. „Не ощетява правото на хората и не замърсява природата, каза Кирова. Вие търсите някакво задкулисие, няма такова!“, уточни тя.
Стойността на инвестицията според предложението е над 190 млн. лв. Община Харманли трябва да печели от таксите за отстъпено право на строеж, при неговата реализация и право на ползване върху земята.

Данни от Търговския регистър показват, че „Комерс инвест“ ЕООД е регистрирано в Хасково през 2009 г., с капитал от 5 хил. лв. То е еднолична собственост на Делчо Пехливанов. Неговото име се среща и две други дружества – „Грийн Профит“ и „Хелиос вижън“, които имат инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични инсталации върху общински терени в землища на общините Симеоновград и Ивайловград, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Името на Делчо Пехливанов се появява в разследване на „Биволъ“ в публикацията „Хасковски колиби“. Той участва дружествата  “Интех Инвестмънт”, която  придобива парцели в „Манастирски ливади“ и „Кръстова Вада“ в София. В един от жилищните комплекси, построени там Таня Станкова  – дъщеря на  депутата Георги Станков (ГЕРБ), си е купила апартамент от 56 кв. м. и гараж от 13 кв.м. за 51 305 лв, По това време тя е била юрисконсулт на Община Харманли. Втората дъщеря на Георги Станков Весела Русева също се е сдобила с подобен имот, за който е платила 53 305 лв.

Според активисти на ГЕРБ в Харманли Делчо Пехливанов е смятан за приближен до бившия министър на икономиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, с когото го свързвали общи интереси в развитието на бизнес с фотоволтаични паркове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините