BG | EN

Делото срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя стои „на трупчета“ в очакване на правна помощ от Турция 

Разследваният за пране на пари Бейзат Яхя
Снимка: Личен архив

Повече от година продължава разследването срещу близкия до Бойко Борисов бивш шеф на Горското стопанство в Шумен Бейзат Яхя по обвинение за пране на пари. Делото обаче е спряно в очакване на правна помощ от Турция. Това става ясно от отговори на въпроси, изпратени от „За истината“ до Окръжна прокуратура – Варна. 

Автор на „За истината“ попита държавното обвинение по ЗДОИ за хода на разследването срещу Бейзат Яхя, който последно се изяви публично като личен преводач на Бойко Борисов при срещата му с турския президент Реджеп Ердоган през юли 2021 г.  Към онзи момент Яхя беше дългогодишен председател на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ и смятан за най-влиятелният политик в Шуменско заради близките си отношения с Борисов. 

Половин година по-късно, през януари 2022 г., Бейзат Яхя беше обвинен от прокуратурата в пране на пари и беше заподозрян, за изнасянето в Турция на около 300 млн. лв., с които купил луксозен имот в Истанбул. Публикации в различни медии свързаха тази покупка с преместването на бившата манекенка Борислава Йовчева, от Барселона в Истанбул след избухването на скандала с къщата й в столицата на Каталуния

Кой и защо разследва близкия до Борисов Бейзат Яхя

Делото срещу Яхя беше образувано през февруари 2022 г. след полицейски акции и претърсвания в негови имоти във Венец. Самото разследване преживя драматични обрати – на няколко пъти беше удължавано, а пет месеца след започването му беше „изтеглено“ в София по разпореждане на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.  Работата по делото продължи в пълно мълчание, докато в началото на 2023 г. не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура – Шумен. Тогава от държавното обвинение отказаха да съобщят мотивите за спирането на досъдебното производство срещу Яхя.

През май м.г. разследването срещу Бейзат Яхя изненадващо беше възобновено. Нещо повече – то беше иззето от шуменската прокуратура, която по-рано го прекрати и беше възложено на Окръжната прокуратура във Варна. Тя пък от своя страна го разпредели на първия прокурор, работил по случая – Виолета Радева.

Година по-късно обаче напредък по него няма. От информацията, получена по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че че прокуратурата отдавна е събрала достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението за пране на пари, повдигнато срещу Бейзат Яхя. Но в момента досъдебното производство било спряно /а не прекратено/ в очакване на международна правна помощ от Турция.

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е събрала доказателства за това, че докато Бейзат Яхя е бил шеф на Горското стопанство в Шумен от него на занижени цени са били продавани административни сгради и големи поземлени имоти. Сключвани са и неизгодни за държавното предприятие договори за съвместна дейност в ловните стопанства, както и договори за наем на помещения.  

Много от сделките са били фиктивни, като истинският купувач е бил самият Яхя, гласи информацията, предоставена от прокуратурата. След като е бил освободен от поста председател на Североизточното държавно предприятие, Яхя е препродал на трети лица голяма част от имотите, а парите от продажбите нелегално са били изнесени в Турция. Същата година Яхя е купил скъпо жилище в Истанбул. Самият той обаче сочи за свой адрес там втори имот, който бил купен с цел придобиване на турско гражданство. След като му беше повдигнато обвинение, Яхя замина за Турция, където живее и в момента.     

Ето пълната информация по случая, предоставена на „За истината“ от варненската Окръжна прокуратура: 

„Окръжна прокуратура – Варна осъществява ръководство и надзор по досъдебно производство № 39 от 2022 г., водено за извършено престъпление по чл. 253, ал. 4, във връзка с ал. 1 от НК /за пране на пари, б.р./.  Образувано е на 28 януари 2022 г. за престъпление по чл 253 за това, че в периода от 2015 г. до 2021 г. в Шумен са извършени финансови операции и сделки с имущество, прикриване на произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имуществото, за което (разследваното лице) знае, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. 

В хода на разследването са събрани гласни и писмени доказателства за това, че в периода 2015 – 2021 г., докато лицето Бейзат Садът Яхя заема висша държавна длъжност – председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, са били извършвани разпоредителни сделки с държавни имоти на занижени цени и са сключвани неизгодни за държавното предприятие договори за съвместна дейност и за наем на помещения.  

Предприятието управлява значителни държавни горски територии в 4 областни – Шумен, Варна, Добрич и Търговище. При проверка на извършените продажби на активи на предприятието е констатирано, че купувачите на значителни по площ поземлени парцели и административни сгради, както и управляващите на фирми, с които са сключвани договори за съвместна дейност или са издавани разрешителни за сеч, са в различна степен свързани с Бейзат Садък Яха.

Обстоятелството, че дори след продажбата на част от сградите, те продължават да се ползват от Бейзат Яхя, доказва, че сделките са фиктивни и са използвани подставени лица, които дори нямат финансови възможности за закупуването им. Събрани са доказателства, че Бейзат Яхя лично им е предоставял необходимите средства за купуването на имотите под формата на заеми.

След като през месец юли 2021 г. Бейзат Яхя е сменен като председател на УС на Североизточното държавно предприятие, голяма част от тези имоти са препродадени на трети лица, като са налице данни, че парите от продажбите им са били изнесени нелегално от Бейзат Яхя в Република Турция, където той пребивава значителни периоди от време от този момент нататък. Парите са депозирани в турски банки. 

От разпити на жена, с която Бейзат Яхя съжителства в Турция от 2021 до 2023 г., както и от събраните писмени документи е видно, че през 2021 г. той е купил имот в Истанбул на значителна стойност. 

Бейзат Яхя сочи друг адрес на жилище също в Истанбул, купено с цел придобиване на турско гражданство .  

С оглед изложеното и необходимостта от доказване участието на Бейзат Яхя в престъпление по чл. 253 от НК, започнало на територията на Република България и продължавано на територията на Република Турция, е било изготвено предложение до отдел „Международен“ на Върховната касационна прокуратура за изготвяне на молба за правна помощ до турските компетентни власти.

С писмо от 7 ноември 2023 г. Окръжна прокуратура – Варна е била писмено уведомена, че молбата за правна помощ е изпратена до Република Турция. 

Този факт, както и обстоятелството, че изпълнението на молбата би предопределила и последващите процесуално-следствени действия по наказателното производство, налага спирането на делото до получаване на отговора от турските компетентни власти.

Предвид гореизложеното Окръжна прокуратура – Варна спира досъдебното производство, до получаване на отговора на изпратената международна правна помощ“

До този момент – повече от седем месеца,

отговор на искането за правна помощ няма.

От Окръжна прокуратура – Варна не се ангажираха с отговор на въпроса в какъв срок трябва да го получи. 

„Тук все пак има близки отношения“- Защо разследване срещу знаков политик от Делиормана е изпратено в София

Текстовете от НК, по които е обвинен Бейзат Яхя, гласи, че: „Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева“. Според ал. 4 обаче, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 хил. до 200 хил. лв., когато деянието е извършено със средства или имущество, за които деецът е знаел или е предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Бейзат Яхя е дългогодишен активист на ДПС и до 2019 г. беше един от най-силните хора в партията в Североизтока и приближен до лидера й Ахмед Доган. В продължение на два мандата Яхя беше председател на общинския съвет във с. Венец, издигнат от ДПС. След това мигрира в ГЕРБ, запазвайки влиянието си в региона.  Яхя беше шеф на директорския борд на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство „Паламара“. В същото държавно стопанство синът на Яхя, Илтер Бейзатов, беше назначен за заместник-директор. 

„Тайната бърлога“ на Борисов – защо елитно горско стопанство с години е работило на огромна загуба

От 2009 г. „Паламара“ се стопанисва от дружеството „Тера Тур Сервиз“, свързана с бизнесмена Валентин Златев. Преди години Златев беше кум на сватбата на Илтер Бейзатов, а тогавашният премиер Бойко Борисов гостува на тържеството. Три години по-късно, когато председател на Общинския съвет във Венец вече беше Бейзат Яхя, Златев беше избран за почетен гражданин на селото.

През 2021 г. синът на Яхя, Илтер Бейзатов, беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това и на избираемо място в депутатската листа на партията в Шумен. До 2023 г. Илтер Бейзатов беше единственият депутат на ГЕРБ от региона в няколкото кратко съществували последни парламента.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините