BG | EN

Делото на швейцареца, задържан за тероризъм на българската граница, влиза в съда

оръжията, открити в колата на швейцарския гражданин
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура предаде на съд обвинения в тероризъм швейцарец, задържан на граничен пункт „Капитан Андреево“ с боен арсенал на път за Сирия, съобщи прокуратурата.

Швейцарският гражданин Кевин Бахли беше задържан на 11 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с арсенал от бойно, ловно и хладно оръжие в автомобила му „JEEP“ на път към сирийския град Идлиб. Там „отивам, за да воювам“, заявил той при задържането си, припомнят от Специализираната прокуратура.

Бахли е обвинен в тероризъм, за това, че като чужд гражданин, с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението на чужда държава, е влязъл територията на България, незаконно пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните действия в Сирия.

При задържането в колата на Бахли са намерени и иззети пистолет „Зиг Зауер“ – 9 мм с два пълнителя (поверен му за лично съхранение от Швейцарската армия), ловна пушка „Берета“ – 12-и калибър, и ловна карабина „Щаер-Манлихер-М“ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера, лаптоп.

Според събраните по делото доказателства, през 2018 г. Бахли започнал целенасочено да събира информация за въоръжения конфликт в Сирия между силите на „Ислямска държава“ и армията на Башар Асад. Взел решение и да замине за Сирия. Направил запитване до туристически туроператор за виза и пътуване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 г. Впоследствие обаче се отказал да е организиран турист и решил да пътува с автомобила си – при това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация „Ислямска държава“ и гравитиращи около тях въоръжени групировки.

За целта Бахли изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут от град Зур до Идлиб – през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за преминаване, номерата на шосетата, километрите в различните държави, ограниченията на скоростта, опасните отсечки и т.н.

На път към Сирия, освен огнестрелното и хладно оръжие, с което разполагал, боеприпасите за него, той взел със себе си и наличната екипировка и през нощта на 9 срещу 10 септември 2018 г. напуснал дома си на път за Сирия. На10 септември 2018 г. баща му научил за пътуването от оставеното от сина му прощално писмо. След като установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия, уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване.

Часове преди това, обаче, той вече е преминал румънско-българската граница на ГКПП „Видин Дунав мост“. През нощта на 10 срещу 11 септември 2018 г. Бахли отсенал в хотел „Хемус“ в София, а около 19 ч. на 11 септември 2018 г. пристигнал на ГКПП „Капитан Андреево“. Към този момент сигналът по Шенгенската информационна система на швейцарските власти за издирването му вече е бил въведен в системите са граничен контрол на България и Кевин Бахли е задържан.

При проведения разпит той заявил, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, за да воюва „в полза на невинните цивилни граждани“.

На 12 септември 2018 г. Окръжна прокуратура – Хасково изпраща всички събрани материали в Специализираната прокуратура по компетентност и за образуване на досъдебно производство.

По делото са назначени 4 експертизи, в т.ч. и тройна съдебно-психиатрична експертиза, според заключението на която обвиняемият е годен да участва в наказателно производство. Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото на 6 юни 2019 г., се посочва още в съобщението на прокуратурата.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините